Često možemo pronaći jeftine povratne avionske karte za Varšavu iz Budimpešte, a zna se dogoditi i pokoja akcija za putovanja iz Hrvatske. Ako još niste, posjetite Varšavu i otkrije njezine čari. Ovo su naši savjeti kako u Varšavi provesti 24 sata.

Kako s aerodroma do centra?

U Varšavi se nalaze dva aerodroma, a to su Warsaw Chopin Airport i Warsaw Modlin Airport. Ako stižete na Chopin, do centra možete vlakom koji vas košta 16 kuna po smjeru ili autobusom koji vas košta 29 kuna po smjeru. Putovat ćete između pola sata i 45 minuta. Polazite li do centra s aerodroma Modlin, koji je nešto udaljeniji, opcije su također autobus koji košta 40 kuna i vlak za koji ćete izdvojiti oko 90 kuna.

Javni prijevoz po centru

Za kretanje po centru iskoristite dobro zamišljenu mrežu autobusnih i tramvajskih linija, a dostupna vam je i podzemna željeznica. Karte možete kupiti na automatima i kioscima diljem grada, a poslužiti se možete i uređajima za kupnju u autobusima i tramvajima, za što će vam biti potrebna kartica. Cijena jednokratne karte iznosi 4,40 zlota, što u kunama iznosi 7,70. Naša je preporuka kupnja karte koja vrijedi 24 sata koju ćete platiti 15 odnosno 26 zlota ako želite dvije zone.

Ako niste znali…

Grad je odijeljen rijekom Vislom, a utvrđena naselja nastala u 13. stoljeću danas čine jezgru Starog grada. Sve do 2. svjetskog rata Varšava je bila nazivana Parizom Istoka, no posljedice rata tu idilu su narušile. Čak 85 % zgrada je srušeno, a to je ostavilo velike posljedice na grad. Ovdje je rođena diljem svijeta poznata Maria Skłodowska-Curie, prva dobitnica Nobelove nagrade zahvaljujući istraživanju na polju radioaktivnosti.

Što vidjeti u Varšavi?

Prvo što je zaista nezaobilazna postaja Warsaw Uprising Museum, muzej koji se smjestio u bivšoj tramvajskoj elektrani, koja je svojevrsni spomenik arhitekture iz 20. stoljeća. Upoznajte povijest i pratite događaje herojskog ustanka protiv Njemačke 1944. godine kroz različite interaktivne prikaze, fotografije, filmove i spise. Zatvoren je utorkom, a ostale dane istražiti ga možete od 8 do 18 odnosno 20 sati. Cijena pojedinačne ulaznice kroz tjedan je 25 zlota (44 kune), dok je ulaz nedjeljom besplatan. Ne zaboravite pogledati i 3D film The City of Ruins.

Svakako prošećite Starim gradom, koji je svrstan na UNESCO-ov popis svjetske baštine, i samo zamislite da je prije nešto više od 70 godina to mjesto nalikovalo na hrpu krhotina, no sad ćete uživati među mnogobrojnim izvornim građevinama i spomenicima. Vrijeme je za ručak, a mi vam preporučujemo da se zaputite prema najstarijem varšavskom restoranu Folk Gospoda. Naručite neki od tradicionalnih specijaliteta kao što su goveđi tartar, svinjski kotleti i knedle.

Nakon što ste se najeli, prošećite do kuće Keret, umjetničke instalacije koja simbolizira najužu kuću na svijetu od samo 92 centimetra. Ako vas zanima još povijesti, svratite do muzeja Polin, koji je posvećen povijesti poljskih Židova. Volite li prirodu, prošećite nekim od parkova, a svakako provedite i dio vremena u parku Krainski. Uživajte u Varšavi!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju