Kad vam netko spomene Lisabon, sigurno ćete se prvo sjetiti žutih tramvaja. Ovaj portugalski grad ima puno toga za ponuditi. Ako su vam potrebne ideje kako tamo provesti 24 sata, ovo je članak za vas.

Kako od aerodroma do centra?

Humberto Delgado Airport poznatiji kao Lisbon Airport ili Portela Airport od samog centra Lisabona udaljen je 7 kilometara. Od prijevoznih sredstava na raspolaganju su vam autobus, podzemna željeznica, taksi i shuttle bus. Naša preporuka je autobus koji ćete platiti 25 kuna, a vožnja traje oko 20 minuta, ovisno o prometu.

Kako se kretati po samom centru?

Naravno, prvo što ćemo spomenuti je daleko poznati žuto – bijeli tramvaj. Osim što je svojevrsna turistička atrakcija, idealno je prijevozno sredstvo za kretanje po gradu. Osim tramvaja, na raspolaganju su vam autobusi, podzemna željeznica ali i liftovi koji su postavljeni diljem grada kako bi vam olakšali penjanje na više dijelove.

Da ne plaćate javni prijevoz više nego što bi trebali, obavezno uzmite 7 Colinas Travel Card koji ćete platiti samo 0,50 €, a omogućit će vam jeftinije cijene prijevoza. Kartica funkcionira po principu „top-up“, kupiti je možete na bilo kojoj stanici podzemne željeznice, kioscima ili Carrisovim prodajnim mjestima. Ne brinite o iznosu, jer u autobusu, vlaku ili tramvaju na uređajima jednostavno možete provjeriti koliko vam je preostalo. Za jedan dan za korištenje tramvaja, autobusa, podzemne željeznice i liftova trebate izdvojiti 6,50€ što i nije tako velik iznos.

Zanimljive činjenice o Lisabonu koje možda niste znali

Prije no što ga krenete istraživati, vrijeme je da se upoznate sa zanimljivim činjenicama o ovom gradu. Sigurno ćete prvo reći da je glavni grad Portugala, no to zapravo tehnički i nije tako. Zašto? Nema dokumenta koji tu tvrdnju potvrđuje.

Zanimljivo je i da su mnoge ulice i trgovi popločeni u dvije boje: bijelu i crnu. Bijela predstavlja odjeću križara, a crna je bila omiljena boja São Vicentea, zaštitnika Lisabona.

Lisabon se naziva i gradom brda, no još uvijek nije sigurno okružuje ga li njih sedam ili osam. Osim po tramvajima, grad je poznat i po najstarijoj knjižari na svijetu koja datira u 1732. godinu, ali i onoj najmanjoj veličine 3.25 m2. Ovdje zanimljivosti stvarno ne nedostaje. No, ajmo malo i o poznatim tramvajima.

Priča o daleko poznatim žutim tramvajima

Jeste li znali da su žuti tramvaji zapravo kopija onih koji su se sredinom 19. stoljeća koristili u Kaliforniji? U ovom gradu prva tramvajska pruga nastala je 1901. godine i danas ni jedan turist iz Lisabona ne odlazi bez da se fotografira ispred ove žute atrakcije. Zanimljivo je da ih nazivaju Americanos, a vi obavezno zapišite brojku 28. Kad stignete, znat ćete zašto.

Što vidjeti u Lisabonu u 24 sata?

Istraživanje započnite na glavnom trgu Rossio gdje popijte jutarnju kavu i uživajte u pogledima na posebno zanimljiva arhitektonska dostignuća. Skoknite do Praca dos Restauradores gdje se nalazi ogroman obelisk, a prošećite i do Ascensor da Glória funicular. Iskoristite cjelodnevnu prijevoznu kartu i liftom dođite do Largo Do Carmo.

Volite li pješačiti, prošećite avenijom Rua Augusta prema Praça do Comércio, starom povijesnom trgovačkom središtu Lisabona. Zaželite li se šopinga, zadržite se na Rua Augusti. Ne propustite i gradsku vijećnicu Camara Municipal de Lisboa, a na popis stavite i urbanu četvrt Cais do Sodre. Kad ste gladni zaputite se prema Timeout Marketu i kušajte tradicionalni desert pastel natu, a volite li sakralne građevine, posjetite gotičku katedralu Se i crkvu Igreja de Santo Antonio.

Skoknite i do drevne Alfame i jednostavno se izgubite među mnoštvom zanimljivih uličica. Istražite i lisabonski dvorac iz 9. stoljeća i naravno, provozajte se tramvajem broj 28. koji prolazi Alfamom, Baixom i Estrelom.

Uživajte u Lisabonu!  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju