Odlučili smo istražiti što nam može ponuditi simpatični Bonn i kako tamo provesti 24 sata. Ovo su naši prijedlozi što raditi u Bonnu, nekadašnjem glavnom gradu zapadne Njemačke.

Kako do Bonna?

Najbolja opcija kako do Bonna je let avionom do Frankfurta, a od Frankfurta ćete nastaviti vlakom i tramvajem sve do centra Bonna. Let traje svega sat i pol, dok ćete još sat vremena trebati planirati za vožnju vlakom na liniji ICE od aerodroma do postaje Siegburg/Bonn i tramvajskim linijama 66 ili 67 do Bonn Stadthaus. Vlak će vas koštati otprilike 40 eura, a za tramvaj 5,30 eura.

Kako se kretati po gradu?

Da bi istražili Bonn, možete pješice, a možete koristiti i dobar javni prijevoz. Za istraživanje su vam dostupni tramvaj, podzemna željeznica, vlak, autobusne linije i riječni trajekt na Rajni.

Naša je preporuka da kupite prijevoznu kartu koja će vam omogućiti prijevoz u trajanju od 24 sata. Preuzmite aplikaciju VRS App i kupite je na svojem mobitelu bez brige o tome gdje ćete na kojoj lokaciji fizički kupiti kartu. Super je što dobivate i do 10% popusta, a za putovanje kroz svih 7 zona putem mobilne aplikacije platit ćete 28,95 eura. Više o zonama i cijenama potražite ovdje.

Zanimljive činjenice o Bonnu

Prvo što ćemo vam spomenuti je da je Bonn jedan od najstarijih njemačkih gradova čiji početci sežu još u 1. stoljeće prije Krista kad je izgrađen kao rimsko naselje, a kao dokaz pronađen je riječni prijelaz. No, ono što ćete sigurno zapamtiti prije je da je upravo Bonn rodno mjesto jednog velikog skladatelja za kojeg su čuli baš svi.

Radi se o Ludwigu van Beethovenu koji je gradu donio veliku slavu, a koji mu danas vraća kontinuiranim slavljenjem njegove glazbe kao i glazbene umjetnosti. Izgrađena je čak i moderna dvorana za koncerte koja nosi naziv Beethovenhalle u kojoj se danas održavaju brojni koncerti raznih izvođača. 

Gradić je imao čak i svoj nadimak koji su pripisivali njegovoj veličini. Nazivali su ga Bundesdorf što bi u prijevodu značilo Savezno Selo što nije bilo primjereno za grad koji je nekad bio glavni grad zapadne Njemačke sve do 1990. godine. I da, ako ste kad čuli za DHL, onda trebate znati da je upravo Bonn mjesto gdje se smjestilo njihovo sjedište.

Postoji još nešto po čemu se pamti ovaj grad, a to su gumeni bomboni HARIBO koje vole svi. Upravo Bonn je bio grad u kojem je 1920. godine osnovana tvrtka Hans Riegel Bonn, odnosno HARIBO, no ubrzo je preseljena u Ameriku.

Što vidjeti i doživjeti u Bonnu?

Prvo što trebate staviti na popis je Beethovenova rodna kuća na adresi Bonngasse 20 koja je s okolnim zgradama pretvorena u Beethoven-Haus u kojoj se danas nalazi muzej. Institucija je osnovana 1889. godine od strane udruge Beethoven-Haus, a posvećena je naravno životu i radu velikog skladatelja Ludwiga van Beethovena.

Rodna kuća danas je muzej, a u zgradama u okolici smješteni su istraživački centar koji uključuje i Beethovenovu kolekciju, zatim knjižnica i izdavačka kuća kao i dvorana za komornu glazbu. Obavezno posjetite muzej za koji ćete trebati izdvojiti 10 eura, a radno vrijeme provjerite ovdje.

Zaželite li se još muzeja, zaputite se do Museumsmeile, institucije koja se sastoji od čak 5 muzeja posvećenih umjetnosti, povijesti, tehnologiji i znanosti. Više o cijenama i ulaznicama možete saznati na poveznici.

Volite li arhitekturu, prošećite do Sveučilištu u Bonnu koje se nalazi u sklopu palače čija gradnja je započela davne 1697. godine, a nezaobilazna će biti i četvrt Südstadt koja je vezana uz razdoblje Gründerzeit gdje se danas okupljaju zaljubljenici u historicističku arhitekturu.

Posjetite i palaču Poppelsdorf Schloss koja datira u razdoblje između 1715. i 1740. godine, rimokatoličku crkvu Bonn Minster izgrađenu između 11. i 13. stoljeća i muzej Haus der Geschichte gdje možete upoznati Njemačku povijest od kraja 2. svjetskog rata.

Zakoračite još malo u povijest i fotkajte se kraj Altes Rathaus, gradske vjećnice koja datira u 18. stoljeće, a ako volite barok, zaputite se do Poppelsdorfer Schloss-a koji se sastoji od barokne palače odnosno dvorca te obližnjeg botaničkog vrta.

Nikako nemojte otići iz Bonna bez da se fotografirate i kraj spomenika Beethovenu koji se nalazi u samom centru, na Münsterplatzu kojeg krase 4 alegorijske reprezentacije vrste glazbe koje je sam Beethoven skladao. Volite li pak dvorce, vaš će odabir biti gotički dvorac Schloss Drachenburg, i naravno, nikako nemojte preskočiti Beethovenhalle. Uživajte u Bonnu!

 


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju