Ako želite u ovim vremenima posjetiti otok leda i vatre, morat ćete proći prilično rigoroznu proceduru prilikom ulaska u zemlju. Naime, neće vam biti dovoljan samo jedan negativan test na koronavirus, već čak – dva.

Najgore od svega je, što ćete čekajući rezultate drugog testa, jedno kraće vrijeme morati provesti u karanteni. Naime, od sredine kolovoza vlasti su uvele stroža pravila za putnike koji ovdje dolaze, u svrhu zaštite domaćeg stanovništva. Tako će svi turisti prvi test imati na granici, a drugi nakon nekoliko dana. Dok čekaju rezultate drugog, turisti moraju provesti 5 – 6 dana u karanteni.

Čini nam se kako se na ovaj način na Island isplati putovati minimalno 2 do 3 tjedna, ali pravila su pravila. Putnici će za prvi test morati izdvojiti nešto manje od 750 kuna, dok je drugi test besplatan. Svi rođeni 2005. i mlađi oslobođeni su testiranja, a valja napomenuti kako islandske vlasti neće priznavati ni rezultate testiranja donesene iz matične zemlje.

Islandska premijerka Katrin Jakobsdottir odlučila se za uvođenje ovakvih mjera zbog porasta novih slučajeva. Nakon otvaranja zemlje 15. lipnja, pojavio se porast broja zaraženih, pa se odlučilo reagirati na ovakav način. Također, potiče se i korištenje aplikacije Rakning C - 19 za praćenje kontakata, koju na Islandu koristi 40 posto stanovništva.

U svakom slučaju, ako vam se baš žuri na Island, morat ćete se pridržavati prilično strogih mjera, tako da nam se čini kako je ipak bolji tajming, posjetiti ovaj otok nekad u budućnosti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju