Koliko često putujete?
Kad mogu - putujem.To obično bude nekoliko desetaka puta na godinu iz poslovnih razloga, i par puta godišnje radi odmora. Ako putujem s obitelji, to obično bude na Majorcu. Kada pogledamo sve ukupno, na putu sam nekoliko mjeseci na godinu, no kada radim dokumentarnu emisiju, tada to bude i po šest mjeseci. Iako sam uvijek na putu, jako volim putovati i nije mi dojadilo.

Najranija sjećanja s putovanja?
Kada sam odrastao u Sheffieldu, nitko nije baš putovao nigdje osim na posao. Ja sam s obitelji često odlazio u Norfolk, što mi se u to doba činilo kao da idem na kraj svijeta. Uvijek smo putovali u Sheringham, koji se nalazi na obali Norfolka, a tamo često znali igrati kriket, kupati se u kamenim bazenima i jesti sendviče s rakovima. Nakon 10 godina moj je otac odlučio da je vrijeme za promjenu pa smo od tada putovali u Suffolk.

A vaše prvo putovanje u inozemstvo?
Kada sam imao 19 godina, s prijateljima s fakulteta sam otišao na skijanje u Sölden u Austriju. To je bilo prvi put da sam prešao La Manche. Kada sam ugledao Alpe kao da su mi se prvi puta u životu otvorile oči. To je bilo putovanje na kojemu sam naučio skijati, a isto tako, to je bilo prvo pravo putovanje bez mojih roditelja.

Koje je najudaljenije mjesto na kojem ste bili?
Imam stvarno veliku sreću u životu što sam imao prilike stajati na oba pola, no mjesto koje se činilo najudaljenije je svakako bio Gutugychang u Sibiru.Totalno je odsjećen od ostatka svijeta, a za vrijeme Sovjetskog Saveza to je bilo mjesto na koje su poslane tisuće osoba kako bi kopale uranij, jer su navodno počinile politički zločin.

Najavanturističnija destinacija?
To je svakako rijeka Urubamba koja je jedan od rukavaca Amazone, a teče sjeverno od Macu Picchua. Jedan dio rijeke je zaista brz, i kada smo se spuštali po rijeci, kada bi zahvatili kamenje bi se mogli prevrnuti. Vjerujte mi da mi je tijekom cijelog puta srce bilo u ustima!

Koji je po vama najbolji način putovanja?
Nikad nisam baš volio putovati u velikim grupama, a isto tako ne volim kad mi se puno govori kamo moramo ići i kada. Najradije sam na putu sam. Imao sam sreće što sam s BBC-om napravio nekoliko putopisnih dokumentaraca, a bit emisija je bio prikazati ne popularna turistička odredišta. Na tim snimanjima sam obično imao vodiča koji me je vodio na mjesta gdje turističke grupe ne idu.

Najdraži grad?
Uz London, to bi bio New York.

A omiljeni hotel?
The D'Aubuisson u Parizu. Nema ništa posebno u tome hotelu, no smješten je na zaista posebnoj poziciji u predivnoj staroj kući. U prizemlju ima predivno mramorno područje gdje je uvijek svirala živa glazba. I da, nema 30-40 katova, što mi se posebno sviđa.

Najluksuznije iskustvo putovanja?
To bi vjerojatno bilo kada sam bio u nekom od Aman resorta, koji su zaista nešto posebno. Hoteli su izgrađeno od lokalnih materijala, veoma su prostrani i svaka soba ima malo dvorište za sebe. Najdraži mi je vjerojatno Amanjena u Marakešu.

Najbolji savjet za putovanja?
Vidio sam puno puta kako putnici u avionima pokušavaju ugurati velike torbe u pretince iznad glave, i to bezuspješno. Moj moto je uvijek „putuj lagano“. Istina je da ne trebate 12 pari čarapa i 12 komada donjeg rublja na svojem putovanju. Ako ostanete bez, uvijek možete oprati ili kupiti nove!

Što vam je potrebno za savršeni odmor?
Dobro društvo. Ako već idete na put, svakako se pobrinite da to iskustvo podijelite s osobama s kojima ćete se na putu dobro slagati.

Kamo želite putovati sljedeće?
Zaista bi htio posjetiti Iran zaradi kulturne baštine. Također, htio bih vidjeti otočje Južnog Pacifika.

Izvor: Telegraph.co.uk

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju