Gradić u središnjoj Švicarskoj važna je turistička destinacija u području švicarskih Alpi. Preko njega vode putevi prema jezerima i planinama regije, a upravo odavde možete iskusiti najvišu vožnju vlakom u Europi. Dobro došli u idilični Interlaken!

Unatoč dobroj poziciji i atraktivnosti nije bio naročito poznat sve do početka 19. stoljeća kada su ga počeli masovnije posjećivati domaći slikari. Ubrzo je počeo lokalni festival Unspunnenfest posvećen švicarskoj kulturi i turizam se zakotrljao.

Prvi posjetitelji dolazili su najviše iz zdravstvenih razloga. Spa-tretmani i svježi planinski zrak i danas su ponos zdravstveno-turističke ponude grada, iako se nakon Drugog svjetskog rata okrenuo organizaciji konferencija.

Osim toga, ovo je raj za planinare. Okolni vrhovi viši su od 4000 metara, a neplaninari se mogu poslužiti i planinskim vlakovima za uživanje u ljepotama prirode bez previše napora. Vlak koji vozi do Jungfraujocha dio je najviše željeznice u Europi – svoje putnike vozi sve do 3450 metara nadmorske visine, uključujući i put kroz tunel od 7 kilometara.

Kako se grad nalazi između dvaju jezera, Thun i Brienz, možete uživati u vožnji brodom i pogledu na tirkiznu vodu koji uključuje moćne planine u pozadini.

Iznad jezera Thun nalaze se špilje unutar koji je, prema pričama, živio irski redovnik Beatus. Unutar špilje moguće je prošetati između mračnih odaja i ugledati podzemne slapove, a tu je i u Muzej špilja zajedno s restoranom.

Uz sve navedeno, možda biste očekivali veći grad s brojnijim stanovništvom, no stvarnost je takva da Interlaken ima manje od 6000 stanovnika, a i taj je broj u padu. Spašavaju ih imigranti: čak četvrtina stanovništva su stranci, a osim dominantnog njemačkog jezika u upotrebi su portugalski, talijanski i francuski.

Uz mir i tišinu, svjež zrak i pogled kroz prozor koji gleda u planinske masive, ne bi li bilo predivno kada bismo baš ovdje bili osuđeni na rad od doma?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju