Svoj odmor možete započeti u velikom gradu – Slavonskom Brodu. Ova je županija dom naše poznate spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, a kao omaž njezinu liku i djelu Brođani su glavni trg u svojemu gradu dodijelili upravo njoj. Na popularnom Korzu, kako ga zovu domaći, nalazi se njezina skulptura, ali i obiteljska kuća, koju ćete moći pogledati iz prve ruke i vratiti se u doba kada je spisateljica bila na samom vrhu svoga spisateljskog stvaralaštva.
Kuća Ivane Brlić Mažuranić Kuća Ivane Brlić Mažuranić (Foto: PR)
Nedaleko od samog trga nalazi se i tvrđava Brod ili Festung. Ta fascinantna građevina impozantna izgleda branila je Habsburšku Monarhiju od prodora Osmanlija. Uđite u neki drugi svijet i vrijeme i uputite se u avanturu istraživanja dvorca koji krije brojne hodnike i tajne.

Nešto što se zasigurno ne viđa svaki dan jest Splavarska ulica, koja se nalazi uz savski nasip. Pandan vikendicama na moru su šarmantne kućice-splavi, kamo Brođani za vrijeme ljetnih mjeseci bježe kako bi se malo osvježili i došli k sebi od nesnosnih vrućina.
Splavarska ulica Splavarska ulica (Foto: PR)
Odmah uz Slavonski Brod jest Jelas-polje, koje će probuditi prave Robinsone u nama. To zaštićeno mjesto jest dio svjetskog migracijskog puta ptica, u kojem obitava 250 vrsta. Čak i ako niste ljubitelj ptica, ovaj pravi mali raj za životinje nešto je što se u tom kraju ne propušta.
Jelas-polje Jelas-polje (Foto: PR)
Odmoriti se možete na prekrasnom ranču Ramarin, u kojem možete uživati u autohtonoj slavonskoj atmosferi i vrhunskoj gastronomiji, no ono što posebno oduševljava jest druženje s konjima. Možda se baš među vama nalazi novi jahački talent koji se isplati izbrusiti.
ranč Ramarin ranč Ramarin (Foto: PR)
Fenomenalnu gastroponudu ima i kuća dida Tunje, s čijim ćete fišem, čobancem, gazdinom pekom ili bakinim knedlama sa šljivama rado ugrijati trbuh. Osim kroz želudac, tamo ćete doživjeti kako je to biti Slavonac u punom smislu riječi kroz njihovu gotovo sto godina staru priču o životu na selu, kada je imanje i izgrađeno.

kuća dida Tunje kuća dida Tunje (Foto: PR)

Da Slavonci znaju dobro pojesti i popiti, nije tajna, no znaju i uživati u životu. Zato je jedan od najpoznatijih restorana u Brodu, od čijih jela rastu zazubice – Uno, odlučio u odvoračkom selu Paljevine renovirati kuće i otvoriti Gospodarstvo Paljevine. Tamo svaka kuća ima svoju priču koju će rado podijeliti s vama, kao i kuharice i legendarne recepture koje su se tu prenosile s koljena na koljeno. No, imanje ima i mnoštvo drugih atrakcija, pa će tamo svatko pronaći nešto u čemu će posebno guštati.

Oni koji u ovaj kraj dolaze s ekipom, možda će se htjeti okušati u zahtjevnijim aktivnostima i potegnuti do adrenalinskog parka Bebrina, nedaleko od Slavonskog Broda. Od ziplinea i stijene za penjanje do promatračnice i konstrukcijskih elemenata koji se trebaju prijeći, park koji se prostire na dvije tisuće kvadrata ima sve što bi zadovoljilo one koji uživaju u dozi adrenalina.
adrenalinski park Bebrina adrenalinski park Bebrina (Foto: PR)
U samom srcu ove županije smjestilo se nekoliko seoskih imanja, rančeva ili slavonskih salaša u kojima možemo prenoćiti u povratku. Iako je riječ o tradicionalnim kućama u kojima ćemo se vratiti u neka druga vremena, kada je život bio jednostavniji, one ujedno nude i sve što jedan moderan, suvremeni čovjek treba. Tako ćemo, primjerice, ujutro uživati u pravom slavonskom doručku, a već popodne se kupati u jacuzziju i uživati u wellnessu.

Baš takvo iskustvo nude Stupnički dvori – vinarija i hotel u jednom, gdje zabave, dobre hrane i fenomenalnog vina neće nedostajati. Oni nude sve od posjeta vinograda i guštanja u dobroj kapljici vina Galić do aktivnog odmora uz bicikliranje zadivljujućim krajolikom Slavonije ili pak planinarenja po Brezovom polju- najvišem vrhu Psunja i Slavonije uopće, gdje ćemo uživati u svježem zraku i prekrasnim prizorima od kojih zastaje dah.

Oni koji se žele s tim krajem povezati na jedan dublji način, odsjest će u Eko-etno Salašu Savus ili Eko-etno selu Stara Kapela. Salaš Savus na raspolaganju ima pravu slavonsku kuću u kojoj naglasak stavlja na svoje domaće slavonske specijalitete, koji se izrađuju onako kako se to nekada radilo – na vatri slavonskog hrasta u starinskom posuđu, i to pred očima gostiju. Kroz to zanimljivo iskustvo oživit ćete duh slavonskog kraja i u njemu neizmjerno uživati uz dobro društvo i sočne slavonske poslastice.

S druge strane, Eko-etno selo Stara Kapela idilično je mjesto prepuno instagramičnih kutaka, no fotografije nećemo moći objaviti sve do urbanijeg mjesta jer signala tamo nema ni za lijek. Ipak, mobitel će nam biti zadnji na pameti jer je grupa entuzijasta odlučila oživiti ovo malo mjesto pretvarajući ga u turističku destinaciju koja oduševljava svojom jednostavnošću. Vođeni ljubavlju prema zavičaju, oni su sagradili 13 km pješačko-biciklističke staze po okolnim brežuljcima pomoću kojih ćete se povezati s prirodom na jednoj novoj razini.
Eko-etno selo Stara Kapela Eko-etno selo Stara Kapela (Foto: PR)
Za razliku od njih, OPG Starci otišli su korak dalje i omogućili gostima da uživaju u malim kućicama nalik hobitovim i tako zavire u svijet Gospodara Prstenova. Ti ''podzemni'', šaroliki apartmani ukopani u brežuljke osvajaju na prvu. No, to nije jedino po čemu je ovaj OPG poznat. Tu su i bazen, sjenica, malo nogometno igralište, streličarstvo i ono najvažnije – fantastična gastronomska ponuda hrane i pića koje se nećete moći zasititi.

Odlučite li uzeti predah od gradske vreve i smoga i zaputiti se u Brodsko-posavsku županiju, sigurno nećete požaliti jer atrakcija, slasne hrane i odličnog vina ima i više nego dovoljno kako bi zadovoljili vaš avanturistički, ali i hedonistički duh.

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije Turistička zajednica Brodsko-posavske županije (Foto: PR)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Turistička zajednica Brodsko-posavske županije po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju