Nedaleko od Murske Sobote, na pola sata vožnje od Maribora, smjestilo se jedno od omiljenih izletišta u Sloveniji. Za toplih dana Soboško jezero nudi uživanciju kupanja i sunčanja na plaži, mjesta za piknik, kao i raznih aktivnosti na vodi, ali niti kada padnu temperature ondje vam neće biti dosadno. Glavna atrakcija je Expano, paviljon s interaktivnim sadržajem i restoranom u kojem možete pojesti fini ručak, kroz interaktivne izložbe doznati nešto više o tom kraju Slovenije te isprobati virtualno putovanje balonom.

Povijest paviljona od samog je početka povezana s okolišem, a nedavno mu je dodijeljeno i priznanje Zeleni ključ. Nakon što je podignut u Milanu 2015. za izložbu kojom se Slovenija predstavila svijetu, Expano je osvanuo u Murskoj Soboti, a otkako je otvorio svoja vrata otkriva sjajnu ekološku priču koja spaja turizam, male proizvođače i zaštitu okoliša. Svojim oblikom paviljon oponaša slovenski krajolik, a sadržajno je zamišljen kao regionalni promotivni centar koji predstavlja Pomurje u malom ili Vrata Pomurja. Raznolikim sadržajima poziva posjetitelje da istraže taj kraj, kako kroz izložbu koja predstavlja raznoliku ponudu, prirodu, tradicijske obrte i kulturnu baštinu.

Taj dio Slovenije možete istražiti i kroz tanjure i čaše. U restoranu paviljona pripremaju izvrsnu prekmursku gibanicu s bogatim slojevima maka, oraha, sira i jabuka, a vrijedi probati i dödöle, krumpir koji biste lako zabunom mogli zamijeniti za žgance. Radi se o krumpiru koji se najprije kuha pa miješa s brašnom dok se ne dobije fini prilog mesu ili povrću, tradicionalno uz preljevom od masti i prženog luka. A kada ste se dobro najeli i odmorili, ako poželite možete krenuti dalje u istraživanje.

Expano je dio i Europske Amazone, međunarodne biciklističke staze Europska Amazona (Amazon of Europe Bike Trail) koja prati riječni krajolik Mure, Drave i Dunava. Čak 1250 kilometara biciklističkih staza vodi na čak 27 etapa, a više o stazi možete doznati ovdje.

Highlander dolazi u Zagreb: 3 nezaboravna dana planinarenja na Medvednici Highlander Medvednica - 10 Highlander Medvednica - 9 Highlander Medvednica - 8 +6 Highlander Medvednica - 7

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju