Kako su od 1995. godine svi morski sisavci u Hrvatskoj strogo zaštićeni, a naša je zemlja i potpisnica mnogih međunarodnih ugovora, imamo obvezu sustavno pratiti stanje morskih sisavaca. Cilj CROdolphin_little sustava je da pojedinci koji su vidjeli morske sisavce na jednostavan način mogu dojaviti svoje opažanje, piše Zadarski list.

"Kad kažem dojavljivači, ponajprije mslim na ljude koji su profesionalno vezani uz more i zaštitu prirode poput djelatnika zaštićenih područja, ronioca, ribara, nautičara, pomorske policije, lučkih kapetanija, ali i na sve građane koji se na moru susretnu s morskim sisavcima", kaže dr. Gomerčić prema čijoj su zamisli aplikacije za iPhone i Android telefone izradili dr. sc. Ivica Sindičić i Ivor Prebeg, a Ivan Pašić bio je zadužen za geoserver baze podataka i karte.

Sustav je, objašnjava dr. Gomerčić, vrlo jednostavan: kad dojavljivač uoči morske sisavce, u mobilnu aplikaciju, koja je besplatna, unese podatke o viđenju. Aplikacija zatim automatski šalje SMS poruku te se podaci o viđenju automatski pohranjuju u internetsku bazu podataka koja je dostupna javnosti.

Sva viđenja moguće je vidjeti na karti, ili putem mobilne aplikacije. Aplikaciju je moguće instalirati na iPhone i uređaje s Android sustavom, i to s iTunes ili Googleplay. Prilikom instaliranja u postavkama je poželjno odmah unijeti podatke o vlasniku telefona (institucija dojavljivača i/ili ime i prezime, npr. NP Kornati, Pomorska policija). Podaci nisu obvezni, ali daju bolju sliku o pouzdanosti dojave. Dr. Gomerčić ističe da se zbog dobrobiti životinja ne mogu vidjeti dojave pristigle u posljednjih 12 sati.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju