Dobro, otkud pobogu ideja?

Uvijek je postojala neka želja za putovanjem i istraživanjem, a ta Jabuka je također od malih nogu prisutna kao specifičan otok, kako postankom tako i pozicijom. E, sad, došao sam u godine kad je posjeta Otoku postala izvjesna i ovisna samo o vremenu i financijama, pa si rekoh, kako dodati neki začin avanture, neizvjesnosti i cilja.

Pedalina se upalila kao neka lampica i posložila idealno u plan, učinila se kao jedinstven pokušaj, dovoljno zabavan i dovoljno izazovan. Ideja je očito dovoljno maštovita da zainteresira prijatelja Vedrana da mi se pridruži i naše cure da to sve snime - i tako se pokrenula nova ekspedicija!

Što inače radite u životu?
Teško je reći to. Trenutno sam asistent u nastavi, trener penjanja, volonter u udruzi Kocka i freelancer na nekoliko područja. Ali to je dosta promjenjivo i ovisno o mogućnostima i idejama za putovanja i slično. Osim ove, uskoro krećem u Aziju na jednu alpinističku ekspediciju, pa mi sama organizacija ta dva projekta oduzima dosta vremena. Još je tu trening i nekoliko projekata s udrugom Kocka, i praktički nemam vremena spavati, a opet, nije da imam neki konkretan stalan posao. To je neka vrsta prokletstva koje me mori već godinama i u kojem na neki način uživam.

Jeste li napravili još nešto ludo?
Ludo je dosta relativan pojam. Nekom je ludo penjati se po aktivnim vulkanima, nekome roniti s bijelim psinama, popeti se na 6.000 m u odijelu i kravati, spavati po ulicama svuda po svijetu, baviti se ekstremnim sportom, skočiti najviši bungee na svijetu... Svašta što sam radio se može kategorizirati kao ludo. Isto kao što je meni ludo ne isprobati takve ideje, ići na zumbu, gledati TV dok je vani sunce, i slično. U načelu, mislim da ovaj cilj nije uopće lud, i da bi ljudi trebali više iskorištavati potencijal naše obale i svojih tijela. O ludosti realizacije cilja bi se već dalo pričati, ali često je u životu put važniji od destinacije.

Kad krećete, što nosite sa sobom?
Planiramo oko 17.5., ovisit će sve o nekim detaljima, najviše o vremenu. A što ponijeti je jedna mozgalica koja nas muči od samog početka. Tu je alpinistička oprema, užad, bušilica, ronilačka oprema, oprema za spašavanje, puške, odijela, slackline, zatezači, bicikle, gradele – jasno, foto i video oprema! Osim samo doći do tamo, planiramo putem hodati po slacku, penjati, roniti, uživati, voziti bajk, trčati i pokazati koliko rajskih mjesta skriva naša obala na svakom koraku. Na kraju ću zaboraviti kupaći...

Koliko bi trebao trajati put, dajte nam neki plan, program?
Koliko će sve trajati je opet neizvjesno. Teško je reći kakvo će biti vrijeme i kako će se pedalina ponašati na otvorenom moru. Ne bježimo od toga da će se možda pokazati nemogućim i da ćemo možda morati pokušavati nekoliko puta. Plan je biciklima sprašiti za Split. Putem imamo jednu fantastičnu neispenjanu stijenu koju ćemo pokušati popesti, možda stanemo još tu i tamo, ali prva etapa je definitivno Split. Imamo nove Giant Anyroad bicikle koji su predviđeni za brzo i ugodno gutanje kilometara i tu nebi smjelo biti problema. Brač ima jedan kamen koji mi je jako privlačan, možda potegnemo waterline među Paklenim otocima. Vis ima nekoliko lokacija iznad i ispod površine koje su nezaobilazne. Nakon toga Biševo, Svetac, Brusnik i Jabuka, na kojoj opet penjemo! Ali, plan je fleksibilan koliko i vrijeme, hehehe...

Kako vam punkufer.hr može pomoći da dođete živi i nasmijani do tog vulkanskog otočića na pola puta do Italije?
Ako netko ima veze kod Gogova vjetra, zahvalni smo da ubaci lijepu riječ za nas u svoje molitve. Ako ne, pratiti i podržati nas se najbolje može preko FB stranice ekspedicija.net, gdje ćemo se truditi redovito izvještavati. Za kraj, hm, nadam se da nije tako brzo kraj i da ćemo biti u kontaktu na neki način. Pristojno od nas bi bilo zahvaliti Giantu, DiveInu, Montelektru, Olympusu i Oakleyu koji su nam kvalitetnom opremom olakšali sve ovo. Neki od njih nas prate već godinama i nadam se da ih ni ovaj put nećemo razočarati i da ćemo nastaviti s ludim idejama i još luđim realizacijama.

Što reći, nego mirno more, sretan put i vratite se živi!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju