Prema podacima prikupljenim na portalu Numbeo koji uspoređuje statistike o kvaliteti života i cijenama u državama diljem svijeta, Hrvatska spada u najsigurnije zemlje Europe što se tiče osjećaja sigurnosti na ulicama noću.

Ovo možda ne čudi previše iskusne putnike koji su doživjeli noćne ulice europskih metropola, no svejedno je podatak kojim se Hrvatska može ponositi. Tim više što je u anketi ispitan subjektivni osjećaj pojedinaca koji su imali priliku posjetiti Hrvatsku (dakle, nije riječ o objektivnim mjerilima već dojmu koji ostaje).

Ispitanici su izrazili vrlo nisku zabrinutost da će im u Hrvatskoj biti ukraden auto, da će biti napadnuti ili opljačkani na cesti, da će doživjeti napad motiviran mržnjom, ili da će im se općenito nešto loše dogoditi tijekom šetnje ulicama, bilo danju ili noću.

Pritom je prosjek najviše podigao Zagreb, a prati ga Rijeka. Ovo je sa 77.4 boda smjestilo Hrvatsku na drugo mjesto u Europi, odmah iza Slovenije koja drži prvo mjesto sa 78.4 boda.

Druge europske države imaju uglavnom imaju između 50 i 70 bodova, a na trećem mjestu se nalazi Švicarska. Podaci su prikupljeni u studenom 2021. godine tako da je ovo svakako značajan vjetar u leđa onima koji tek razmatraju godišnji odmor u Hrvatskoj.

Portal Landgeist statistiku je pretočio u kartu na kojoj možete vidjeti kako kotira ostatak Europe. Čini se kako se velik dio ljudi slaže s komentatorom koji tvrdi da se na hrvatskim ulicama jedino može sresti filozofe s kojima ćete provesti cijelu noć u razgovorima o životu i politici.


Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju