S obzirom na geografski položaj u sjevernoj Kataloniji, Girona se često nalazi u sjeni Barcelone, a itekako i ona zaslužuje pažnju. Predvođen s El Celler de Can Roca koji nosi Michelinovu zvjezdicu, grad je dom fantastičnih restorana. Srednjovjekovni stari grad, mogućnosti za bicikliranje te živahna vinska i pivska scena upotpunjuju mogućnost izvrsnog vikenda.

Što vidjeti i raditi?

Grad je kompaktan, a najbolji način za otkrivanje povijesnih znamenitosti je hodanje. Girona je poznata po svojih 11 mostova, od kojih su najpoznatiji bajkoviti most Pont de Pedra i hrđavocrveni željezni most El Pont de Ferro koji je dizajnirao slavni Gustave Eiffel. Također, s tog mosta imate najbolji pogled (i savršenu sliku) na šarene kuće koje se nižu uz rijeku (Cases de l’Onyar). Ne propustite katedralu s impresivnim vitrajima i nizom od 86 stepenica koje je proslavila serija „Igre prijestolja“.

Girona - 5 Girona - 5 (Foto: Getty Images)

Pogled na grad

Sagrađene od strane Rimljana, obnovljene srednjovjekovne zidine koje su štitile Gironu pružaju sjajan način da se grad vidi odozgo. Nakon što se popnete uz katedralu, krenite malo više (potražite „Passeig de la Muralla“ na karti) i doći ćete na staru šetnicu. Bit ćete nagrađeni "širokim" pogledom na grad, krajolik i, povremeno, snijegom prekrivene Pireneje u daljini.

Unajmite bicikl

Girona je biciklističko središte. Sa zajednicom profesionalaca koji ovdje žive i amaterima koji dolaze na odmor, zasigurno ćete uočiti bicikliste koji projure pokraj vas. Ako se želite pridružiti, to je izvrstan način za istraživanje obližnje prirode. Električni bicikli su također dostupni, a cijena je otprilike oko 40 eura na dan.

Girona - 1 Girona - 1 (Foto: Getty Images)

Jelo i piće

Kad je riječ o lokacijama, ona na kojoj se smjestio Le Bistrot je nenadmašna. Najbolje vrijeme za posjet je ručak gdje možete uživati u jelovniku dana po popularnoj cijeni (dnevni jelovnik stoji 20 eura za tri slijeda, kruh i čašu vina). Jela uključuju pirjanu svinjetinu s ribanim bademima i bakalar s rajčicom i aioli salsom. Zvuči slasno? Bome i jest.

S obzirom na blizinu francuske granice, jasno je da grad mora ponuditi i sjajnu palačinkarnicu. Creperie Bretonne poslužuje palačinke u bretonskom stilu po razumnim cijenama (od 5 eura) u neobičnom okruženju ukrašenom starinskim filmskim posterima i rabljenim predmetima.

Kako doći

"Najbezbolniji" je put avionom do Barcelone, nakon čega vrijedi hvatati vlak za Gironu. Vožnja traje otprilike sat vremena, a bespuća interneta kažu da ista košta 7 eura.

Neutabanim putevima Španjolske: Zagonetni toranj koji ćete najbolje doživjeti u ronilačkom odijelu Mediano - 3 Mediano - 2 Mediano - 1 +0 Mendiano
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju