Zaboravite na trenutak Pariz, Marseille i ostale poznate francuske gradove. Nekad je lijepo uživati i u manjim mjestima, a baš takvih ima u Francuskoj koliko hoćete, tako da - otkrijmo ih!

Cap Corse, Korzika

Prostirući se od sjeverne obale Korzike, ovaj poluotok dug 40-ak kilometara jedno je od najdivljijih područja otoka, s prekrasnim plažama, vijugavim pješačkim stazama i malim lukama na istočnoj strani te selima na vrhu litica na zapadu. Sela kao što su Erbalunga i Nonza djeluju autentično i netaknuto sa stoljećima starim kućama i crkvama, dok ribarska sela poput Centurija još uvijek svakodnevno šalju brodove da donesu jastoge i ribu za posluživanje u restoranima na obali.

Les Alpilles Les Alpilles (Foto: Getty Images)

Les Alpilles, Provansa

Francuski planinari, promatrači ptica, gurmani i oni koji u Provansi traže odmor daleko od gužve - odlaze u Les Alpilles, lanac niskih vapnenačkih planina prošaranih s deset šarmantnih sela. St-Rémy i Les Baux imaju gužve na dnevnim izletima, ali Maussane, Moures i Paradou ostaju netaknuti, s izvrsnom mrežom pješačkih ruta koje se prostiru preko padina. Opustite se u Domaine du Manville, prekrasno preuređenoj farmi okruženoj maslinicima i imanjem od sto hektara s lijepim toplicama. Sobe koštaju prilično mnogo, ali samo se jednom živi...

Saint Jean de Luz, Atlantski Pireneji

Smješten između San Sebastiána i Biarritza, Saint-Jean je poznat kao savršeno područje za vikend za francuske obitelji, s biciklističkim i pješačkim stazama unutar i oko grada te kamenim trgovima i povijesnim ulicama. Odite svakako na Les Halles - gradsku tržnicu hrane – i izaberite sve za gurmanski piknik na plaži. Upišite se na satove surfanja ili krenite na izlet brodom duž obale u Španjolsku. Odsjednite u La Reserve, udobnom hotelu smještenom visoko iznad mora s prekrasnim pogledom i baskijskom visokom kuhinjom u restoranu Ilura.

Cap Ferret Cap Ferret (Foto: Getty Images)

Cap Ferret, Akvitanija

"Tanki", borovinom obrasli poluotok oko pola sata vožnje od Bordeauxa - Cap Ferret jedno je od najotmjenijih mjesta na atlantskoj obali. Ovdje ćete naći slikovita ribarska sela prošarana buticima, kućama za odmor i ribljim restoranima na otvorenom. Surferi uglavnom odlaze na zapadne plaže, dok se obitelji i oni koji traže nešto mirniji odmor opuštaju na istočnoj strani. Odsjednite u La Maison du Bassin, šarmantnom hotelu s 11 soba i izvrsnim restoranom.

Ile de Brehat, Bretanja

Omiljeno mjesto francuskih vikendaša, Bréhat je od kopna odvojen samo uskim tjesnacem, za koji je potrebno tek deset minuta da ga se prijeđe. Radi se o malim otocima bez automobila, prekrivenim cvijećem, grmljem i egzotičnim biljkama koje rastu u toploj mikroklimi. Promatrači ptica mogu uočiti više od 120 vrsta, uključujući više od 250 parova tupika. Odsjednite u Bellevueu, brehatskoj instituciji na samoj rivi s poznatim ribljim restoranom, samo deset minuta hoda od Guerzida, najbolje plaže na otoku.

Iles d'Hyeres, Azurna obala

Izvan vreve Azurne obale ova tri otoka već godinama mame francuske turiste koji dolaze zbog prekrasnog krajolika, kristalnog mora i finih pješčanih plaža. Porquerolles i Port Cros dva su koja treba posjetiti; oba imaju status nacionalnog parka i nude odlične šetnje i biciklističke ture, ali i podvodnu stazu. Restorani uz obalu služe se lokalno ulovljenim plodovima mora s gotovo karipskom atmosferom, dok se boravak isplati rezervirati u hotelu Auberge Glycines na Porquerollesu. Radi se o jednostavnom, ali udobnom mjestu s klasičnim galskim šarmom.

Iako je Pariz uvijek dobra ideja, Francuska skriva brojne dragulje koji su itekako vrijedni našeg vremena i pažnje. Dok maštamo o ispijanju kave na bučnim, ali romantičnim ulicama šarmantnih francuskih mjesta, sve namirnice za jela kojima možemo za tren tamo otputovati  pronaći možemo u obližnjem Lidlu u tjednu okusa Francuske koji traje od 20. do 26. veljače. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju