Vrhunska gastronomija duboko je ukorijenjena u francuskoj kulturi. Naći ćete tako bogata jela, ukusne slastice, peciva, sireve... Naravno, za hranom ne zaostaje ni piće, pa se Francuska može pohvaliti svjetski poznatim vinskim regijama.

Uz toliki izbor nije pitanje što jesti, već odakle početi istraživati. Kako bismo vam olakšali, donosimo 10 jela i pića koja ne biste trebali zaobići u Francuskoj!

Crepes

Radi se zapravo o vrlo tankoj palačinki, koja je itekako popularna u ovoj zemlji, a dolaze u dva oblika – slatkom i slanom. Punjene su raznim sastojcima, od onih najjednostavnijih s Nutellom, pa onih zahtjevnijih sa sirom i šunkom ili pak – jagodama. U Parizu štandove s palačinkama ćete naći na svakom koraku, a nalaze se i na menijima gotovo svih restorana.

Pain au chocolat

Riječ je o vrsti peciva koja nalikuje na kroasan, samo što je u obliku kocke. U sredini je napunjena s komadićima tamne čokolade što dodatno doprinosi užitku. Možete ih jesti tijekom dana, ali Francuzi ih najčešće konzumiraju kao pecivo za

doručak dok ispijaju kavu.

Govedina Bourguignon

Ovo jelo jest goveđi gulaš pirjan u crnom vinu i goveđem temeljcu, a ostatak sastojaka čine mrkva, luk, češnjak, gljive i slanina. Svi koju su ga probali, imaju samo riječi hvale.

Cafe au lait

Vrlo jednostavno, radi se o kavi s mlijekom. Riječ je o kuhanoj kavi (ovo nije espresso) s dodatkom toplog mlijeka, te je u Francuskoj ovo daleko najpopularnija kava. Doduše, istu stvar pijete vjerojatno i u Hrvatskoj, tako da...

Žablji kraci

Kad ne budete imali prijevod menija na engleski a pročitate naziv „cuisses de Grenouille“, znajte kako je riječ o žabljim kracima. Iako se kuhaju diljem zemlje, tradicionalno se povezuju s pariškom hranom i kuhinjom. Pripremaju se s umakom od maslaca, češnjaka i peršina te poslužuju sa salatom.

Galette

Ako se zateknete negdje u Bretanji, ni slučajno nemojte propustiti galette, odnosno palačinku od heljde sa slanim nadjevom od jaja, šunke, povrća ili u nekim slučajevima i voća.

Šampanjac

Iako mnoga pjenušava vina na svijetu nazivaju šampanjcem, pravi šampanjac može se nabaviti samo u regiji Champagne. Regija je to koja nudi goleme vinograde, neobična sela, restorane s Michelinovom zvjezdicom, velike dvorce te povrh svega impresivne vinarije, u kojima do mile volje možete uživati u finim kapljicama.

Guščja jetra

Čim na meniju vidite jelo naziva „foie gras“, naručite ga bez puno razmišljanja, jer pašteta od guske (i nekim slučajevima patke) itekako je fina delicija. U njoj se može uživati kao u predjelu, ali poslužuje se nekad i kao glavno jelo.

Ratatouille

Posjeta Provansi je nepotpuna bez uživanja u ovom poznatom jelu od povrća koje se sastoji od tikvica, rajčica, patlidžana, luka, češnjaka i papra.

Bouillabaisse

Bouillabaisse je tradicionalni provansalski riblji paprikaš podrijetlom iz lučkog grada Marseillea. Ovo izdašno jelo sastoji se od minimalno četiri vrste svježe ribe kuhane u ribljem temeljcu s lukom, rajčicama, češnjakom i začinskim biljem. Tradicionalno se poslužuje s krutonima i rouilleom – pikantnim ukrasom od šafrana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju