• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #Francuska

Savršena Francuska: 10 jela i pića koja trebate probati u gastronomskoj meki svijeta

Kad ne budete imali prijevod menija na engleski a pročitate naziv „cuisses de Grenouille“, znajte kako je riječ o žabljim kracima. Iako se kuhaju diljem zemlje, tradicionalno se povezuju s pariškom hranom i kuhinjom. Pripremaju se s umakom od maslaca, češnjaka i peršina te poslužuju sa salatom.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 1.03.2022 07:01 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Focaccia di Recco Focaccia di Recco Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom Pipi e patati pipi e patati Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom

Vrhunska gastronomija duboko je ukorijenjena u francuskoj kulturi. Naći ćete tako bogata jela, ukusne slastice, peciva, sireve... Naravno, za hranom ne zaostaje ni piće, pa se Francuska može pohvaliti svjetski poznatim vinskim regijama.

Uz toliki izbor nije pitanje što jesti, već odakle početi istraživati. Kako bismo vam olakšali, donosimo 10 jela i pića koja ne biste trebali zaobići u Francuskoj!

Crepes

Radi se zapravo o vrlo tankoj palačinki, koja je itekako popularna u ovoj zemlji, a dolaze u dva oblika – slatkom i slanom. Punjene su raznim sastojcima, od onih najjednostavnijih s Nutellom, pa onih zahtjevnijih sa sirom i šunkom ili pak – jagodama. U Parizu štandove s palačinkama ćete naći na svakom koraku, a nalaze se i na menijima gotovo svih restorana.

Pain au chocolat

Riječ je o vrsti peciva koja nalikuje na kroasan, samo što je u obliku kocke. U sredini je napunjena s komadićima tamne čokolade što dodatno doprinosi užitku. Možete ih jesti tijekom dana, ali Francuzi ih najčešće konzumiraju kao pecivo za

doručak dok ispijaju kavu.

Govedina Bourguignon

Ovo jelo jest goveđi gulaš pirjan u crnom vinu i goveđem temeljcu, a ostatak sastojaka čine mrkva, luk, češnjak, gljive i slanina. Svi koju su ga probali, imaju samo riječi hvale.

Cafe au lait

Vrlo jednostavno, radi se o kavi s mlijekom. Riječ je o kuhanoj kavi (ovo nije espresso) s dodatkom toplog mlijeka, te je u Francuskoj ovo daleko najpopularnija kava. Doduše, istu stvar pijete vjerojatno i u Hrvatskoj, tako da...

Žablji kraci

Kad ne budete imali prijevod menija na engleski a pročitate naziv „cuisses de Grenouille“, znajte kako je riječ o žabljim kracima. Iako se kuhaju diljem zemlje, tradicionalno se povezuju s pariškom hranom i kuhinjom. Pripremaju se s umakom od maslaca, češnjaka i peršina te poslužuju sa salatom.

Galette

Ako se zateknete negdje u Bretanji, ni slučajno nemojte propustiti galette, odnosno palačinku od heljde sa slanim nadjevom od jaja, šunke, povrća ili u nekim slučajevima i voća.

Šampanjac

Iako mnoga pjenušava vina na svijetu nazivaju šampanjcem, pravi šampanjac može se nabaviti samo u regiji Champagne. Regija je to koja nudi goleme vinograde, neobična sela, restorane s Michelinovom zvjezdicom, velike dvorce te povrh svega impresivne vinarije, u kojima do mile volje možete uživati u finim kapljicama.

Guščja jetra

Čim na meniju vidite jelo naziva „foie gras“, naručite ga bez puno razmišljanja, jer pašteta od guske (i nekim slučajevima patke) itekako je fina delicija. U njoj se može uživati kao u predjelu, ali poslužuje se nekad i kao glavno jelo.

Ratatouille

Posjeta Provansi je nepotpuna bez uživanja u ovom poznatom jelu od povrća koje se sastoji od tikvica, rajčica, patlidžana, luka, češnjaka i papra.

Bouillabaisse

Bouillabaisse je tradicionalni provansalski riblji paprikaš podrijetlom iz lučkog grada Marseillea. Ovo izdašno jelo sastoji se od minimalno četiri vrste svježe ribe kuhane u ribljem temeljcu s lukom, rajčicama, češnjakom i začinskim biljem. Tradicionalno se poslužuje s krutonima i rouilleom – pikantnim ukrasom od šafrana.

  • #Francuska
  • #Jela
  • #što vidjeti
  • #Kamo putovati
  • #šampanjac
  • #guščja jetra
  • #crepes
  • #žablji kraci
  • #galette
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Gulaš od gljiva recept
Božanstveni okus
Recept za fantastičan gulaš od gljiva u kojem nećete ni primijetiti da nema mesa
Najveći capsule hotel na svijetu, Zedweel Capsule hotel London
Jamči savršen san
Hotelska "soba" u centru Londona može se unajmiti i za 35 eura, no postoji jedan veliki ali
Najpoznatiji mlin na svijetu: Kultno pariško mjesto u kojem su se okupljali i nacistički vojnici
Na današnji dan
Najpoznatiji mlin na svijetu: Kultno pariško mjesto u kojem su se okupljali i nacistički vojnici
Akcija čišćenja i besplatan ručak: HPD Kapela poziva ljubitelje prirode u Park prirode Žumberak
Idemo?
Akcija čišćenja i besplatan ručak: HPD Kapela poziva ljubitelje prirode u Park prirode Žumberak
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Prva sarma festivala
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Sanja Cukon: Stratagliatta od najboljih komada mesa koju probajte napraviti baš uz ove tehnike
Pokrovitelj Pivac
Sanja Cukon: Stratagliatta od najboljih komada mesa koju probajte napraviti baš uz ove tehnike
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Bajkovita Baranja: Autentičan doživljaj nekog zabroravljenog - i toliko boljeg - života
Bolji život
Omiljeno seosko gospodarstvo u bajkovitoj Baranji: Mjesto na kojem ćete provesti nezaboravan vikend
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom
Tješi i grije
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
Kuće bez arhitekta
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode
Zuppa inglese
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Europol odradio rekordnu zapljenu pokvarene hrane! Diljem svijeta pronađene ilegalne klaonice, falsificirali rokove trajanja
Operacija Opson
Rekordna zapljena pokvarene hrane! Otkrivene ilegalne klaonice, falsificirani rokovi trajanja...
Tko su hrvatski planinari poginuli u Sloveniji? Jedan brat se nedavno vjenčao, drugi se trebao uskoro
velika tuga
Cure detalji o poginulim planinarima: Jedan brat nedavno se oženio, drugi se trebao uskoro
Novi detalji o vozačici koja je vozila bez guma i otvorenog prtljažnika
SULUDA VOŽNJA
Žena koja je jurila u autu bez guma bila pijana i drogirana. Ali, to nije sve! Objavljeno kako je kažnjena
show
Oženio se Ivan Zak
pogledajte fotke!
Oženio se Ivan Zak! Evo tko je samozatajna žena koja je osvojila njegovo srce
Barack i Michelle Obama obilježili su 33. godišnjicu braka
sve su objasnili!
Slavlje u obitelji Obama nakon šuškanja o krahu braka: "Najbolja odluka koju sam donio..."
Roko Kolarić u drugoj emisiji showa Supertalent
Mali frajer velikog glasa
Kao da je proživio tri života: Poslušajte moćnu izvedbu Barine pjesme o kojoj će se dugo pričati!
zdravlje
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Pokrovitelj Donat
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
"Koja ti je najdraža hrvatska psovka?": Muž Amerikanac iskreno odgovorio, supruga nije bila spremna
Barem je iskren
"Koja ti je najdraža hrvatska psovka?": Muž Amerikanac iskreno odgovorio, supruga nije bila spremna
Doktor otkrio kako nikad ne bi uzeo česti dodatak prehrani! Podijelio važan razlog
Zdravlje na prvom mjestu
Doktor otkrio kako nikad ne bi uzeo česti dodatak prehrani! Podijelio važan razlog
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
tech
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
Nije puno, ali statistički značajno
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Pojavile se brojne teorije
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
sport
Poginuli planinari bili su stalni sudionici kultnog turnira: Evo kako su se oprostili od njih
Počivali u miru!
Poginuli planinari bili su stalni sudionici kultnog turnira: Evo kako su se oprostili od njih
Bobanova reakcija na izjavu o Modriću opet postala hit: "Ma, što pričaš ti"
Sve gledao u čudu
VIDEO Bobanova reakcija na izjavu o Modriću opet postala hit: "Ma, što pričaš ti"
Govor Nikice Jelavića nakon pobjede protiv Dinama postao je hit na društvenim mrežama
Nakon rušenja Dinama
Procurila snimka iz svlačionice Lokosa, Nikica Jelavić zagrmio: ''Kapetane, ti reci koliko...''
tv
U dobru i zlu: Nada se da je ovo sve noćna mora iz koje će se probuditi
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nada se da je ovo sve noćna mora iz koje će se probuditi
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Papi Bucket
KOKOŠI
Ovaj cover Majine pjesme morate čuti! Ostali smo bez riječi!
MasterChef: Zeleni tim ide u nominacije, a u MasterChef stiže prvi izazivač - Josip Barišić!
NAPETA BORBA!
Zeleni tim ide u nominacije, a u MasterChef stiže prvi izazivač - Josip Barišić!
putovanja
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Velika promjena kod procedure ulaska stranaca u Hrvatsku od listopada. Hoće li nastati velike gužve?
Predvidite kašnjenja
Velika promjena kod procedure ulaska stranaca u Hrvatsku od listopada. Hoće li nastati velike gužve?
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
Komentar Domagoja Bebića
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
lifestyle
Nina Badrić u bajkerskim čizmama i jakni brenda Batakovic
SJAJNA KOMBINACIJA
Nina Badrić: Genijalna jakna i mrak čizme koje jednako vole i uske traperice i minicu
Ulična moda mrežaste čarape i visoke čizme, Zagreb
Teško je skrenuti pogled
Čarape plavokose ljepotice sa zagrebačke špice bacaju i minicu u drugi plan
Tjedni horoskop od 6. do 13. listopada
Što kažu zvijezde?
Tjedni horoskop: Bikovi bi mogli upoznati nekoga, a dva znaka čeka poslovni napredak
sve
Oženio se Ivan Zak
pogledajte fotke!
Oženio se Ivan Zak! Evo tko je samozatajna žena koja je osvojila njegovo srce
Barack i Michelle Obama obilježili su 33. godišnjicu braka
sve su objasnili!
Slavlje u obitelji Obama nakon šuškanja o krahu braka: "Najbolja odluka koju sam donio..."
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Tunel Titus - 3
Biser Mediterana

Titusov tunel: Remek-djelo koje je građeno golim rukama prije 2000 godina

Fascinantno je to što je ogromni tunel izgrađen najvećim dijelom golim rukama ljudi. Cijela struktura preživjela je gotovo 2000 godina bez oštećenja... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Tunel Titus - 3 Putovanja
    Biser Mediterana

    Titusov tunel: Remek-djelo koje je građeno golim rukama prije 2000 godina

  • Savudrija - 2 Putovanja
    Tradicija ribara

    Znate li što su grue? Drveni divovi Savudrije koji podsjećaju na prošla vremena

  • Peć Mlini - 2 Putovanja
    Peć Mlini

    Fotografije zbog kojih ćete poželjeti krenuti do Drinovaca i otkriti sve čari avanturističkog parka

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close