Jedna od najljepših stvari na svijetu svakako su putovanja. No, da biste se otisnuli na neko, valja planirati i razmišljati unaprijed. Ako vam budžet nije neograničen, a vjerujemo da nije, isplati se razmisliti i o ovim gradovima, koji garantiraju dobar provod, ali i zadržavanje novca u novčaniku…

Jesan je u ovom trenutku već odavna započela, a zimski mjeseci će doći dok kažete "keks". Već će uskoro sa svih strana krenuti i ponuda svega što ima veze s Božićem, pa je vrijeme da i vi, ako želite ovu zimu negdje putovati, počnete razmišljati o odredištu.

Na stranici DiscoverCars.com objavili su svoju godišnju ljestvicu najboljih destinacija za zimski bijeg u Europi, a Krakow je okrunjen na vrhu već treću godinu zaredom.

Prag Prag (Foto: Shutterstock)

Stari grad drugog najvećeg poljskog grada prepun je cool barova, fascinantne povijesti te iz godine u godinu bilježi sve više gostiju, a opet, nije prepun. U njemu svakako vrijedi obići najveći srednjovjekovni europski trg Rynek Glowny, čudesni dvorac Wawel, a grijeh je preskočiti i staru židovsku četvrt Kazimierz i ne upoznati njenu bogatu povijest.

Prema istraživanju, Krakow ima prilično povoljne cijene najma automobila i hotela, kao i 665 restorana s razumnim cijenama. Usporedbe radi, pola litre piva koštat će vas u prosjeku 2,25 eura, što je s obzirom na poskupljenja na svim nivoima, itekako dobra cijena.

Drugom najboljom europskom zimskom destinacijom u istom istraživanju proglašen je Prag, koji je tek neznatno iza Krakova s ocjenom 37 od 50 (Krakow je dobio 38). Glavni grad Češke može se pohvaliti s nevjerojatnih 1206 povoljnih mjesta za jelo, a također ima i dobre ocjene za mogućnosti smještaja i letove.

Na trećem je mjestu završio Bruxelles, koji je visoko rangiran zahvaljujući obilju besplatnih atrakcija u ponudi, uključujući zadivljujući Grand Place. Letovi za belgijsku prijestolnicu također se mogu naći po dobrim cijenama, najviše zahvaljujući niskotarifnim avioprijevoznicima.

U TOP 10 našli su se još i Pariz, Budimpešta, Tallinn, Berlin, Amsterdam, Beč te Kopenhagen. Da, za neke će vam gradove s liste ipak trebati i više novca, no ipak među prvih 10 našlo se i dosta gradova u kojima nećete bankrotirati.

"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji broji 12 rijeka, 21 otok i na stotine patuljaka... Wroclaw - 5 Wroclaw - 4 Wroclaw - 2 +1 Wroclaw - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju