Sevilla je četvrti grad po veličini u Španjolskoj. Prema legendi grad je osnovao grčki mitološki junak Heraklo. Zbog svega što jednom posjetitelju može ponuditi, Sevilla je postala iznimno popularna među turistima. A ako ste željni bogate povijesti, mnogih zanimljivih događaja, bogate gastronomske ponude, fascinantne ahitekture, Sevilla je pravo mjesto za vaš odmor. Sa svojom klimom Sevilla može zadovoljiti i najzahtjevnijeg putnika. Ljeti temperatura često se popne iznad četerdesetak stupnjeva, dok su zimske temperature oko desetak stupnjeva u prosjeku.

Arhitektura
„Izgradit ćemo tako veliku crkvu da će buduće generacije zasigurno misliti da smo bili ludi“, izjavio je sevilski gradonačelnik davne 1402 godine na početku gradnje jednog od najgrandioznijih projekata u srednjem vijeku. Čak stotinu i četiri godine kasnije završena je jedna od najvećih gotičkih katedrala u ovom dijelu svijeta. Na mjestu katedrale nekad je stajala džamija od koje je ostao samo minaret koji je uklopljen u arhitekturu katedrale.

Rezidencija kraljeva, Alcazar de Sevilla je prvotno izgrađen kao utvrda za guvernera Cordobe u 913. godini. Tijekom sljedećih 11 stoljeća biva dograđivan i proširivan, ali je još uvijek zadržao Mudejar stil gradnje. Sada već pravi dvorac okružuju prekrasni vrtovi koji su spoj maurske, andaluzijske i kršćanske tradicije.

Zlatni toranj, Torre del Oro, sagrađen je u prijelazu iz 12. u 13. stoljeće. Svoje ime dobio je zbog toga jer je nekoć bio prekriven zlatnim pločicama. Kroz svoju povijest služio je u razne svrhe. S početka kao promatrački toranj za nadgledanje rijeke, a kasnije spajanjem s gradskim zidinama kao dio obrambenog sustava grada. Kasnije toranj je služio kao zatvor pa kapelica, a pretpostavka je da je za vrijeme konkvistadora služio kao skladište za blago iz Novog svijeta. Danas se u njemu nalazi muzej u kojem se mogu vidjeti stari kompasi i karte, makete brodova te pomorska oprema.

Muzeji i galerije
Smješten u bivšem samostanu sevilski Museo de Bellas Artes prikazuje značajnu ulogu grada tijekom zlatnog doba Španjolske u sedamnaestom stoljeću. Najveću pažnju privlači dvorana u kojoj je bila samostanska crkva, a čije zidove krase slike najvećih umjetnika iz Seville .

Osnovan u 1399, samostan Monumental de la Cartuja danas je dom Andaluzijskog cntra za suvremenu umjetnost, u kojem se nalazi zbirka umjetnina moderne umjetnost s ovog područja, a redovno se održavaju i izložbe. Nekad je samostan bio omiljeno odmaralište prije puta slavnom Kolumbu, a 1839. u njemu je bila smještena tvornica porculana.

Sa svojim futurističkim izgledom muzej posvećen moru i mornarima, El Pabellon de la Navegacion, daje svježinu u vizuri Seville. Otvoren u 2012. godini, njegov trajni postav podijeljen je u četiri dijela. Život na brodu, mornari, povijesni pogled na Sevillu i postav moranarska navigacija kroz povijest.

Flameno
Miješajući španjolski folklor s zvukovima s Levanta, sjeverne Afrike i Indie, flamengo je u ovim dijelovima postao popularan u kasnom 18. i početkom 19. stoljeća. Najprije je bio prihvaćen od strane radničke klase koji su pjevanjem opjevavali svoj težak život i svakodnevne borbe.

Tijekom zlatnog doba flamenka Sevilla je svijetu dala neke od najboljih izvođača, a zahvaljujući UNESCO-vom uvrštavanju flamenka na popis nematerijalne kulturalne baštine, a sa obližnjim gradovima Jerez i Cadiz, Sevilla predstavlja središte flamenka.

Gastronomija
Gastronomija Seville temelji se na tapasima koji služe kao međuobroci. Nekad su se svugdje posluživali besplatno dok se danas besplatno, uz piće, mogu dobiti samo u Granadi. Cijena tapa u prosjeku se kreće od 1,50 do 3,30 eura, a u ponekim barovima može dosegnuti i preko 4,00 eura.

Najpoznatiji lokalni specijalitet su huevos a la flamenca, flamenco jaja, te rabo de toro, bikov rep.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju