Najveća knjiga na svijetu, Pagoda Kuthodaw, Mandalay
Dobro, ovo nije prava papirnata knjiga - riječ je o potpunoj kopiji Tipitake, svete knjige Budizma. Knjiga je uklesana na mramornom kamenu, gdje svaki kamen predstavlja jedan list u knjizi. Mramorne ploče su 3,51 metara širine, 5,02 metara visine i 40 cm debljine, a isklesane su s obostrano. Štedljiv narod...

Najduži drveni most na svijetu, Bein most, Amarapura
U blizini Mignun, oko 12 kilometara nizvodno uz rijeku Irrawaddy, na istočnoj strani nalazi se Amarapura. Osnovao ju je kralj Bodawapaya 1783. godine kao svoju prijestolnicu, a danas je pripojena gradu Mandalayu. Most se proteže preko 3937 metara širokog jezera Taungthaman, a izrađen je od tikovine koja je ostala nakon krčenja prostora za novu palaču. Dan danas se most koristi kao važan prolaz za lokalno stanovništvo, no kako zub vremena polako čini svoje, poneki su drveni stup morali zamijeniti betonskim.

Najveći Buda izrađen od željeza, Sandamuni Pagoda, Mandalay
U podnožju planine Mandalay nalazi se i najveći kip Bude na svijetu izrađen od željeza. Ovaj 18563,94 kilograma težak kip izrađen je 1802. godine, a ime je dobio po tome što za vrijeme punog mjeseca obasjava oko sebe posebnom svjetlošću.

Najveći biser na svijetu, Nay Pyi Taw Gem muzej, Nay Pyi Taw
Uz najveću gromadu žada i najveći rubin, myanmarski muzej u posjedu ima nekad najveći biser na svijetu. Ovaj primjerak opsega šest centimetara i težine 845 karata nađen je 2001. godine za vrijeme lova na kamenice kraj otoka Macleod u južnom Myanmaru.

Najteže zvono na svijetu koje je još uvijek u funkciji, Mingun Pahtodawqyi, Mingun
Oko 11 kilometara uzvodno uz rijeku Irrawaddy nalazi se nikada dovršen zvonik. Njegovu gradnju je započeo kralj Bodawpaya davne 1790. godine. Stao je s podizanjem nakon 50 metara, jer je čuo proročanstvo koje je proreklo njegovu smrt ako ikad dovrši ovaj zvonik. Zvono ima pet metara u promjeru i teži nevjerojatnih 90 tona.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju