Malaga je luka u španjolskoj autonomnoj zajednici Andaluziji, u regiji Costa del Sol na obali Sredozemnog mora.

Grad su osnovali Feničani a ime je dobio po feničkoj riječi za sol – malaka. Za vrijeme Rimljana Malaga je bila značajna luka . U 8. stoljeću zauzeli su je Arapi i slovila je za jedan od najljepših i najvećih gradova na poluotoku.

Zbog svoje bogate povijesti i utjecaja raznih naroda, Malaga je prepuna znamenitosti. Jedna od najznačajnijih znamenitosti je tvrđava na brdu Gibralfaro iz 14. stoljeća a koja datira još iz feničkog doba. U 1528. godini započela je izgradnja katedrale sv. Marije od Pobjede koja i dan danas dominira vizurom grada.

Kroz povijest u gradu su stanovali mnogi značajni umjetnici, a najznačajniji od njih je sigurno Pablo Picasso kojem je posvećen cijeli muzej.

Malaga je jedan od rijetkih europskih gradova koji se može podičiti najugodnijom klimom. Tako ovdje ljeto traje i skoro pa šest mjeseci, a ostatak godine može se okarakterizirati kao proljetno vrijeme. Najniža prosječna temperatura zimi je osam stupnjeva Celzijevih, dok je prosječna dnevna temperatura zimi oko šesnaest stupnjeva. Ljeta su ovdje vruća. Tijekom najžešćih mjeseci prosjek je oko tridesetak stupnjeva što je i više nego prihvatljivo s obzirom na okolne gradove gdje temperature mogu preći i preko trideset i osam stupnjeva.

Gastronomija je tipično mediteranska s mnogo tapas barova u središtu grada. Najčešće se na jelovniku nalazi riba i riblji specijaliteti. Isto tako Malaga je poznata i po vinima, čak više poznata po vinima nego po jelima. Do 19. stoljeća, malaška vina bila su jedan od najpoznatijih u Europi. Kao zahvalu za takvo blago naklono vinorodno područje u gradu je podignut i Vinski muzej u kojem možete vidjeti cijelu povijest vinarstva ovog područja.

U Malagi se tijekom cijele godine održavaju razni festivali, a najpoznatiji od njih je Feria de Malaga. Ovaj festival se održava u spomen dolaska katoličkih kraljeva Ferdinanda i Izabele koji su 1487. godine okončali stoljetnu maursku vladavinu.

Danas je Malaga popularna među turistima zbog svojeg prirodnog položaja i predivnih plaža na kojima se možete dobro odmoriti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju