Grad svijetla je bio objekt mnogih snova tijekom prošlih stoljeća i unatoč tome što na svijetu ima još mnogo gradova koji su isto tako živi tek nekolicina mu može konkurirati u glamuru i umijeću življenja.

Ali grad koji nudi toliko puno opcija i o kojem je toliko toga napisano kako prebrati žito od kukolja? Pitajte stanovnike, eto kako. Mi jesmo i donosimo vam popis najboljih od najboljih.

Najbolja pekara
Za nas najbolja pekara je ona  na uglu Rue de Rennes i Rue de Mézières u blizini Montparnasse. S naklonom, oni imaju najbolje croque-monsieur na svijetu. Savršene za ponijeti i pojesti u prekrasnom parku Jardin du Luxemburg koji se nalazi u blizini.

Najbolji macaroni
Macaroni su podrijetlom iz Italije, kreirale su ih sestre karmelićanke u 18. stoljeću u Italiji za vrijeme Francuske revolucije. Ali, bez obzira na to što potječu iz Italije najbolje rade upravo Francuzi i to u slastičarnici La Durée. Za nas, ne može bolje od ovoga. Sa svojim sto godišnjim iskustvom postali su daleko najbolji u pripremanju macarona.

Najbolji bistro
Sa svojom jedinstvenom lokacijom u ulici lle Saint-Louis, odmah pored crkve Notre Dame i rijeke Seine, Saint- Régis je definitivno najbolji bistro u gradu. Iako je pomalo skup nikad nije prazan. Francuzi su poznati po tome što će uvijek izdvojiti koji euro više ako to podrazumijeva da će dobiti kvalitetu. Ako se nađete u ovom bistrou svakako naručite Madam burger, za prste polizati.

Najbolji ponuda u kvartu
Kvart koji ima najbolju ponudu u Parizu definitivno je Montmartre. U njemu možete bez problema „izgubiti“ nekoliko sati. U tom kvartu nalaze se mnogi ateljei u kojima možete razgledati, ali i kupiti slike. Uz umjetnost kvart je pun i trgovina koje nude suvenire i rukotvorine. Montmatre je obavijen jednom vrstom mistike i svakodnevno privlači mnoge znatiželjnike željne istraživanja.

Najbolja besplatna atrakcija
Prvo što morate znati kad planirate posjetiti Pariz je to što ništa nije besplatno. Sve atrakcije i svi muzeji se plaćaju. Osim jednog i to samo jedan dan u mjesecu. Muzej Louvre ima besplatan ulaz svake prve nedjelje u mjesecu. A ako niste te sreće da se nađete u gradu taj dan imajte na umu da je šetnja oko piramide besplatna.

Najbolji pogled
Neki bi rekli da se najbolji pogled pruža s Eiffelovog tornja, drugi da sa stepenica bazilike Srca Isusova, ali mi mislimo da je najbolji pogled sa Slavoluka pobjede. Za samo nekoliko eura uživat ćete u pogledu na jedan od najprometnijih rotora u Europi, ali i u pogledu na cijeli Pariz. S Slavoluka se pruža pogled prema svim dijelovima grada. Možda vam noge neće biti zahvalne, ali sigurno nikad nećete zaboraviti ovaj pogled.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju