Iako je prošlo već više od godine dana kako je COVID-19 virus prošao svijet, i dalje je itekako prisutan na svakom uglu planete. Neke se države teško nose s virusom i svim negativnim ekonomskim posljedicama koje pandemija sa sobom donosi, no ima i onih koje uspijevaju održavati brojke na razumnim razinama. Samim time, logično je da postoje destinacije na koje možemo putovati, ali i one na koje ne. Mi smo otkrili koje su to neke od dalekih destinacija na koje možete lakše otići unatoč globalnoj pandemiji.

Šareni Mexico

Iako se čini kao daleka i nedostiža destinacija, predivne plaže Meksika i divne povijesne atrakcije stoje otvorene za svoje posjetitelje. Iako nije cijela država podjednako COVID sigurna, većina turističkih destinacija otvorene su za posjetitelje. Za Meksiko vam nije potrebna viza, a ako se odlučite na put, tamo ćete lako stići Turkish Airlines kompanijom koja vas vodi preko Istanbula do Cancuna ili Ciudad de Mexica. Za posjet Meksiku neće vam trebati ni COVID test, a jednom kad ste tamo, restrikcije su vrlo labave – obavezne su maske i socijalna distanca, dok druge restrikcije nećete zamijetiti.

Iskonska Namibija

Popnite se na najviše pješčane dine na svijetu. Spustite se na podno najdubljeg kanjona Afrike, istražite najstariju, najsušu pustinju na svijetu i odvojite vrijeme da čujete tišinu i svoju dušu. Namibija je dom živahnih gradova u kojima su ljudi uzbuđeni zbog budućnosti, a istovremeno duboko povezani sa svojom bogatom, kulturnom prošlošću. Stabilna, demokratska vlada, infrastruktura koja omogućava posjetiteljima da se kreću po državi i beskrajni horizonti pozivaju vas na istraživanje ovu predivne zemlje i njenih ljudi. Namibija se čini kao dobar odabir želite li posjetiti neku od afričkih zemalja. Za ulazak u državu trebate negativni Covid-19 PCR ili brzi rezultat testa na antigen koji nije stariji od sedam dana. Ako je test stariji od sedam dana, bit ćete testirani i stavljeni u karantenu o svom trošku dok čekate rezultate po dolasku u destinaciju.

Mistični Nepal

Od najviših vrhova Himalaje do najnižih klanca Terai, brojnih hramova i samostana, duboko intrigantnih mjesta baštine i kulturnog blaga, poznatog nepalskog gostoprimstva do autentičnih nepalskih iskustava, Nepal je zemlja koja će vas zauvijek transformirati. Za ulazak će vam trebati negativni rezultat Covid-19 PCR testa ne stariji od 72 sata prije polaska ili dokaz o cijepljenju protiv Covid-19. Po dolasku ćete biti ponovno testirani i morate u karantenu dok ne dobijete rezultate. Trebat će vam i dokaz da ste rezervirali smještaj i dokaz putnog osiguranja koje pokriva potencijalna liječenja te spašavanje, ako se slučajno izgubite na Himalaji.

Avanturistička Tanzanija

Omiljena destinacija za safari i plaže – Tanzanija, otvorena je za turiste. Svi koji posjete ovu afričku državu pamte svoje putovanje do kraja svog života. Od visokih visina planine Kilimanjaro do vulkanskih padina, preko Ol Doinyo Lengaia do zelene džungle kratera Empakai, Tanzanija je raj za planinare. Poželite li smještaj u gradu, tu je glavni grad države – Dar es Salaam, a poželite li odmor daleko od gradske vreve, posjetite otok Zanzibar.

Najpoznatiji otok Tanzanije nudi vam pregršt sadržaja, a glavni grad Zanzibara kao da je zastao u povijesti. To je pravi lonac arapske, europske, azijske i afričke kulture čija svaka cigla ima svoju priču. Smješten na obali azurnog oceana, isprepletane uličice Stone Towna, visoki tornjevi i povijesne znamenitosti čine ga živim muzejom. Putnici koji dolaze trebaju ispuniti obrazac za zdravstveni nadzor i provesti zdravstvenu provjeru. Možda ćete također morati napraviti test Covid-19 ako to zahtijeva zrakoplovna kompanija s kojom letite.

Savjet za sigurnost

Svakako prije nego idete na put dobro provjerite informacije na službenim internetskim stranicama vlada država u koje putujete. Naši savjeti napisani su dobronamjerno, no svaka od država može u bilo koje vrijeme promijeniti svoje razine sigurnosti te uvesti nove restrikcije kao što su policijski sat ili lockdown. Kršenje pravila u nekim državama može rezultirati financijskom kaznom, dok u nekim državama možete završiti u zatvoru. Na kraju, na vama je da odlučite je li putovanje na međunarodna odredišta dobra ideja, te jeste li spremni držati se pravila. U svakom slučaju, odlučite li se na put, nećete požaliti.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju