Zbog razornih potresa ove godine u Hrvatskoj mnogi su barem jednom pomislili kako bi se rado preselili u zemlju bez čestog podrhtavanja tla. No, stručnjaci tvrde da se potres može dogoditi doslovce bilo gdje. Šanse za njega najveće su u trusnim područjima poput Japana, Filipina ili Indije.

Znate li u kojoj zemlji postoji najmanja šansa za potres? U Kataru. Ta država na Arapskom poluotoku prema ovogodišnjem izvještaju WorldRiskIndexa zasjela je na prvo mjesto ljestvice najsigurnijih zemalja svijeta od prirodnih katastrofa s vrijednosti indeksa 0,31. Drugim riječima, u Kataru imate najmanje šanse da doživite potres, poplavu, erupciju vulkana i druge elementarne nepogode.

Singapur Putovanja Sigurna zemlja u kojoj ljudi ostavljaju otključane automobile i torbe na stolu bez nadzora

No to ne znači da nikada neće doživjeti potres u ovoj zemlji. Seizmološka služba u Dohi je, primjerice, 9. lipnja ove godine zabilježila potres od 5.7 stupnja po Richtaru s epicentrom u jugozapadnom Iranu, a koji se itekako mogao osjetiti i u Kataru.

Ne samo da WorldRiskIndex analizira mogućnost pojave prirodnih katastrofa u pojedinoj zemlji, već uključuje i brojne socijalne, političke i okolišne čimbenike. Uz to fokusira se i na potencijalnu ranjivost stanovništva i njihovu sposobnost da se prilagodi novim događajima kao posljedice klimatskih promjena.

Doha - 6 Putovanja Najljepši, najčišći i najsigurniji grad na svijetu? Čudo u kojem uživa samo 350 tisuća sretnika

WorldRiskIndex je dio sveobuhvatnijeg izvještaja sigurnosti koji izračunava Institut za okoliš i ljudsku sigurnost pri sveučilištu Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Tokiju. U ovogodišnjem izvještaju uključena je 181 zemlja svijeta, te su analizirane opasnosti od potresa, erupcije vulkana, oluje, poplave, suše i podizanje razine mora.

Nakon Katara, najsigurnija zemlja svijeta od prirodnih katastrofa je Malta (0,66 vrijednost indeksa), Sveti Vincent i Grenadini (0,81 vrijednost indeksa), Grenada (0,97) i Saudijska Arabija (1,04). Najnesigurnija zemlja prema WorldRiskIndexu za 2020. godinu je država u Oceaniji – Vanuatu s vrijednosti indeksa od čak 49.7.

Vanuatu je najnesigurnija zemlja od prirodnih katastrofa u 2020. prema WorldRiskIndexu Vanuatu je najnesigurnija zemlja od prirodnih katastrofa u 2020. prema WorldRiskIndexu (Foto: Getty Images)