Pola zemlje danas vjerojatno traži avionske karte i bukira smještaj u dalekom Kataru za studeni sljedeće godine. Ako spadate u drugu polovicu, koja se još nije sama sa sobom dogovorila ili imate nekih dvojbi, evo jednog zanimljivog podatka koji bi mogao prevagnuti na stranu da se u ovo doba sljedeće godine ne smrzavate u Hrvatskoj već da uživate u suncu predivnog Istoka.

Znate li u kojoj zemlji postoji najmanja šansa da doživite prirodnu katastrofu? U Kataru. Ta država na Arapskom poluotoku, prema ovogodišnjem izvještaju WorldRiskIndexa, zasjela je na prvo mjesto ljestvice najsigurnijih zemalja svijeta od prirodnih katastrofa s vrijednosti indeksa 0,3. Drugim riječima, u Kataru imate najmanju šansu da doživite potres, poplavu, erupciju vulkana i druge elementarne nepogode.

Singapur Putovanja Sigurna zemlja u kojoj ljudi ostavljaju otključane automobile i torbe na stolu bez nadzora

No to ne znači da nikada neće doživjeti potres u ovoj zemlji. Seizmološka služba u Dohi je, primjerice, 9. lipnja prošle godine zabilježila potres od 5,7 stupnja po Richteru s epicentrom u jugozapadnom Iranu, a koji se itekako mogao osjetiti i u Kataru.

Ne samo da WorldRiskIndex analizira mogućnost pojave prirodnih katastrofa u pojedinoj zemlji već uključuje i brojne socijalne, političke i okolišne čimbenike. Usto, fokusira se i na potencijalnu ranjivost stanovništva i njihovu sposobnost da se prilagodi novim događajima, kao što su posljedice klimatskih promjena.

Doha - 6 Putovanja Najčišći i najsigurniji na svijetu? Grad u kojem uživa samo 350 tisuća sretnika, a uskoro će ugostiti Svjetsko prvenstvo u nogometu

WorldRiskIndex je dio sveobuhvatnijeg izvještaja sigurnosti koji izračunava Institut za okoliš i ljudsku sigurnost pri sveučilištu Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Tokiju. U izvještaju je uključeno 181 zemlja svijeta te su analizirane opasnosti od potresa, erupcije vulkana, oluje, poplave, suše i podizanja razine mora.

Nakon Katara, najsigurnija zemlja svijeta od prirodnih katastrofa je Malta (vrijednost indeksa 0,69), Sveti Vincent i Grenadini (0,7),  Saudijska Arabija (0,94) i Grenada (1,06). Najnesigurnija zemlja, prema WorldRiskIndexu, za 2021. godinu je država u Oceaniji – Vanuatu, s vrijednosti indeksa od čak 47,73. Unatoč snažnim potresima koji su obilježili razdoblje od početka pandemije koronavirusa, Hrvatska je obojana lijepom zelenom bojom i nalazi se na 129. mjestu, s indeksom od 4,16. 

7 činjenica o životu u Austriji koje bi vas mogle iznenaditi Pyramidenkogel - 5 Beč - 1 +0 Beč - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju