Iako je jesen kalendarski već krenula i dalje uživamo u divnom vremenu, a ako je suditi po prognozi bablje ljeto se nastavlja i dalje, pa je red da sunčane dane i slobodno vrijeme rezervirate za opuštanje i uživanje u prirodi.

Dravska priča

A jedna divna lokacija na kojoj se možete opustiti i napuniti baterije čeka vas na samo sat i pol od Zagreba i idealna je za cijelu obitelj. Riječ je o Dravskoj priči, posjetiteljskom centru gdje možete jesti prefinu domaću hranu i uživati u odličnom vinu, prespavati, ali i nešto naučiti.

Naime, Dravska priča je zapravo obnovljeni ljetnikovac grofa Draškovića iz 16. stoljeća koji otkriva priču o životu koji buja u rijeci na njezinoj obali, o rukavcima i meandrima, vretencima i pticama. Možete zaviriti i u svijet leptira i sova, riba i vodozemaca, ući u dabrovu nastambu, upoznati vile i vilenjake mističnih dravskih šuma što je idealno i za djecu i za odrasle.

Dravska priča pravi je biser za istraživače svih dobnih skupina, a u razgled perivoja i laboratorija te prostorija u centru povesti će vas biolozi i rendžeri pričajući vam priče o flori i fauni, o sovama, šišmišima, leptirima, kornjačama... Na kraju za sve posjetitelje slijedi i priča o Bugi i Janu posebno osmišljena na ovom mjestu. Taj spokoj, zvukove prirode i šetnju poučnim stazama možete doživjeti samo u Noskovcima.

Križnica Križnica (Foto: Mirjana Filipović)

Križnica

Još jedno mjesto, točnije otok Križnica, pravi je mali dragulj Podravine i nešto drugačije mjesto za izlet od onakvih na kakve smo navikli. Jedini je to riječni otok u našoj zemlji, nastao prirodnim tijekom moćne Drave, na koji se može doći 250 metara dugim mostom ili skelom. Most je brži i jednostavniji način posebno idete li pješice, dok se za prijelaz skelom mora gledati na sat i pratiti vrijeme kad skelar krene na drugu stranu rijeke.

Na Križnici danas živi samo 76 stanovnika no preko skele u jednoj godini prijeđe preko 35 000 putnika. Ovo postaje jedna od sve popularnijih turističkih destinacija pogotovo ako uzmete u obzir da nema ni signala, što znači da vam preostaju samo mir i priroda, a djeci će sigurno najveća atrakcija biti električni vlakić kojim otok možete istražiti.

No ono što se još svakako vrijedi istaknuti jest novi Centar za posjetitelje koji se nalazi u samom naselju i posebno se ističe svojim izgledom, ali tu je i njegov sadržaj. Naime, centar ima opremljenu bioistraživačku stanicu, multimedijsku prezentacijsku dvoranu, multimedijsku učionicu, suvenirnicu, a s obzirom na svu opremljenost namijenjen je zbilja baš svim uzrastima. Posebno se može izdvojiti zanimljivost da ćete se upoznati s načinom života orla štekavca, a popet ćete se i na sam vrh objekta kako bi zavirili u njegovo gnijezdo.

Klopotec Klopotec (Foto: Mirjana Filipović)

Klopotec

Na istoj ruti, potezu, bilo bi šteta propustiti još jedan turistički biser. Klopotec se nalazi na Kladarskom bregu, a dizajniran je baš onako kako su ga nekad ''sklepali'' vrijedni vinogradari želeći komade drva predati vjetru kako bi njegova snaga proizvela buku (klopot) kojem je bio zadatak tjerati ptice sa zrelih grozdova. Današnja turistička atrakcija Klopotec sastoji se od Turističko-informativnog centra, s ižom i vinskim podrumom u koje svakako trebate zaviriti i kušajti čašu vina toga kraja.

Tu je i prekrasan 8 metara visok vidikovac, na čiji se vrh svakako treba popeti i pogledati na sve četiri strane svijeta. Vidjet ćete ovdje susjednu Mađarsku, tok rijeke Drave, ponosan Papuk i Psunj... Kad ste već na Kladarskom bregu istražite i susjedni Aršanjski breg jer upravo oni predstavljaju jedinstvenu vinsku regiju ovog kraja, s podrumima dobrih domaćina, vinskim etiketama koje su nagrađene na brojnim natjecanjima ali i kućama za odmor visoke kategorije. Vikend u ovom kraju je jedinstven doživljaj za sve generacije i odlična lokacija za istraživanje cijele županije.

Zlatni klas

A kad malo poželite odmoriti od svega svakako neka vam stanica bude restoran Zlatni klas u sklopu seoskog obiteljskog restorana o kojem smo već pisali. Zabavite se na plemićkoj ruti, ili ako volite aktivni odmor, tu je i rafting rijekom Dravom, tu su i biciklističke ture, a i quad safari.

Na tom području obavezno probajte i vina kao što su Sivi Pinot 2020 Vina Historica, Graševina 2017 Podruma Vineda i Zeleni Jezerac kasna berba 2011 PP Orahovica koji su predstavljeni na rujanskoj manifestaciji Slavonije i Podravine Wine not!?.

  Ova je destinacija neodoljiva u rujnu! Slavonija i Podravina, wine not!? PR PR PR +11 PR

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju