Od blagih staza do višednevnih staza, lako je shvatiti zašto su Dolomiti u Italiji popularan izbor za planinare. Evo nekoliko najboljih planinarskih staza u Dolomitima, prema preporukama stručnih blogera sa stranice broganabroad.com, koji će vam pomoći u planiranju posjeta.

Najbolje kratke staze

Jezero Tovel

S približnom dužinom od 4,2 km i samo 180 metara vertikalnog uspona i spusta, pješačka staza koja se proteže duž oboda jezera Tovel u uvijek slikovitom Parku prirode Adamello-Brenta, preporučuje se svima.

Ako cijenite jednostavnu turu s nenadmašnim pogledom na šarene vode ovog jezera u Val di Nonu, sadržajima poput besplatnog parkinga i restorana, posebno ćete se dobro zabaviti istražujući ovo prekrasno jezero. To je jedna od najboljih laganih šetnji u Dolomitima, i toliko je zadivljujuća da bi trebala biti na vrhu svakog europskog popisa jednodnevnih šetnji!

Bez žurbe i pauze, može se obići za samo sat i pol.

Od Passo Rolle do kolibe Segantini

Jedna od najpoznatijih i najvrjednijih planinarskih staza u Dolomitima, počinje na Passo Rolle (1960 metara nadmorske visine) i završava u prekrasnoj kolibi Segantini (2181 m). Za nešto manje od 2 sata, kružno pješačenje od 6 kilometara jedno je od kraćih pješačenja u tom području, iako ćete se htjeti često zaustavljati kako biste fotografirali prekrasan krajolik!

Uz nadmorsku visinu od nešto više od 200 metara, ovo pješačenje smatra se prilično laganim. Međutim, makadamski put prema kućici može biti izazovan ovisno o vremenskim uvjetima i dobu godine.

Jednodnevne staze

Od Campitella do Fassa to Sassopiatto

Sassopiatto je jedna od najljepših dolomitskih staza i obilazi planinu s pogledom na Alpe di Siusi.

Polazak kreće iz Campitello di Fassa žičarom koja se penje do Col Rodella te se odavde dolazi do skloništa Federico Augusto (2298 m), odakle počinje staza posvećena kralju Saske. Kralj je bio čest posjetitelj ovih planina, koje povezuju prijevoj Sella s Alpe di Siusi.

Pješačenje Sassopiattom traje oko 4-5 sati, vrlo je slikovito i pokriva mnoge Sassolungo vrhove, prolazeći kroz skloništa Sandro Pertini (2300 m) i Vicenza (2250 m). Od skloništa Vicenza uspinje se do račvanja prema Sassolungu (2681 m), gdje se nalazi sklonište Toni Demetz.

Kada stignete do prijevoja Sella bilo pješačenjem ili žičarom, slijedite zemljani put do planinske stanice žičare Col Rodella koja se spušta u Campitello di Fassa.

Jezero Sorapis

Pješačenje do jezera Sorapis jedno je od najljepših šetnji u Dolomitima. Ne samo da vas vodi do točke koja oduzima dah, gdje vas dočekuje tirkizno jezero koje čuva prekrasni stjenoviti vrh, već se osjećate kao da prolazite kroz udžbenik o šetnji planinama.

Ići ćete gore-dolje kroz bujnu šumu, sa stalno promjenjivim pogledom na doline oko nje, a sa staze možete čak uočiti i znamenitost regije, Tre Cime di Lavadero.

Područje je prekrasno, tako da ćete željeti provesti sate tamo. Tu je i planinska koliba u kojoj možete nešto prezalogajiti i popiti, gotovo uz jezero.

Višednevni izlet

Tornjevi Vajolet

Ako želite doista doći do srca Dolomita, uronjenog u mjesečev krajolik stjenovitih tornjeva, tornjevi Vajolet definitivno su mjesto za vas.

Ovih šest vrhova pripadaju skupini Catinaccio, točno na granici između Trentina i Južnog Tirola, a do njih se može doći s obje strane – međutim, trebali biste biti spremni na težak uspon

Ovom pješačenju posvetite barem dva dana, ostanite u Rifugio Re Alberto preko noći, kako biste uživali u spektakularnom vedrom nebu i 'enrosadiri', fenomenu koji se događa pri izlasku i zalasku sunca, kada planine izgledaju ružičaste.

A ako doista volite avanturu, možda ćete se htjeti pokušati popeti na jedan od tornjeva – Spigolo Piaz, koji je prilično spektakularan, a pritom najlakši za svladavanje.

"Šetnja" života: Tri čudesne europske planinarske staze Planine - 6 Planine - 2 Planine - 3 +2 Planine - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju