Europa je daleko od nepoznanice za turiste, zemlje poput Španjolske, Francuske i Italije privlače milijune turista godišnje. Pa ipak, postoje i manje razvikana čarobna mjesta koja nipošto ne biste trebali zaobići...

Za aktivni odmor: Slovenija

Smještena između Hrvatske, Italije, Austrije i Mađarske, ova zemlja obećava bavljenje mnogim aktivnostima na otvorenom. Od skijanja na nekom od brojnih skijališta, šetnji nedirnutim šumama, Slovenija je idealna destinacija za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Blistava jezera, vodopadi i špilje poput Postojne ostavit će bez daha i najzahtjevnije istraživače.

Nedirnuta divljina: Finska

Turistima manje poznata od susjednih Norveške i Švedske, Finska posjetiteljima nudi guste šume, kristalna jezera i brojne nacionalne parkove u kojima možete sresti pokojeg medvjeda i soba. Ako imate sreće, vidjet ćete i čarobnu polarnu svjetlost koja oduzima dah.

Za miran bijeg: Estonija

Zemlja od samo 1.3 milijuna stanovnika jedna je od najrjeđe naseljenih zemalja u Europi i u njoj još nema masovnog turizma. Glavni grad Tallinn pruža zanimljivu mješavinu srednjovjekovnih ulica i modernih građevina a čak 50 posto zemlje prekriveno je šumama koje pružaju bijeg od gradske vreve.

Tallinn - 1 Tallinn - 1 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Klasični šarm: Luksemburg

Šarmantni i mali Luksemburg često je u sjeni susjeda Francuske i Njemačke, ali bajkovit glavni grad i pitoreskna okolna sela svakako vrijedi posjetiti. Iako malena, ova zemlja nudi i pregršt prirodnih ljepota, bilo da se odlučite provozati uređenim biciklističkim ili pješačkim stazama, bilo da odlučite prošetati vinskim cestama.

Zemlja dramatičnih pejzaža: Island

Rijetko koja zemlja oduzima dah poput islandskog krajolika. Poznat je kao „Zemlja leda i vatre“ jer ćete u njemu pronaći i vulkane i glečere. Ova je zemlja raj za planinare ali i za posjetitelje s manje kondicije željne predivne prirode.

Reykjavik Reykjavik (Foto: Getty Images)

Izgubite se na mapi: Lihtenštajn

Smješten je na samoj granici između Švicarske i Austrije i toliko je malen da nema vlastiti aerodrom ali je sa susjednim državama odlično povezan vlakom. Posjetiteljima nudi skijališta koja nisu prenatrpana kao i pregršt planinarskih i biciklističkih staza.

Čarobni dvorci: Rumunjska

Bram Stokerov „Drakula“ stavio je ovu zemlju na turističku mapu svijeta. Dvorci Rumunjske su kao iz bajke, a srednjovjekovni gradići doimaju se kao da su zastali u vremenu. Posjetitelji mogu uživati u brojnim nacionalnim muzejima i rustikalnim selima u kojima se ocrtava kultura i tradicija Rumunjske, a ljubitelji prirode imaju itekako mnogo šuma, staza i planina koje trebaju istražiti.

Spektakularna obala: Crna Gora

Na obalama Jadrana smjestila se ova zemlja koja se diči ugodnom klimom a strme se stijene nadvijaju nad prekrasne plaže. Ljubitelji zabave neće se razočarati posjete li neki od obalnih gradova, a oni kojima smeta buka mogu pobjeći u šumama prekrivenu unutrašnjost.

Za pravu izolaciju: Farski otoci

Ako stvarno želite pobjeći u potpunu izolaciju i otkriti nedirnute teritorije, Farski otoci su pravo mjesto za vas. Sastoje se od 18 otoka u Sjevernom Atlantiku i na njima ćete osim prekrasnih pejzaža s liticama u koje udaraju valovi sresti i simpatične pingvine!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju