Opsesija nerealnim krajolicima kao što su bijele pustoši traje i dalje. Nakon što smo vidjeli vodeno bijelo zrcalo u Boliviji i bijelu američku pustinju u Novom Meksiku, otkrili smo nešto bliže nama.

Farafra, Egipat. Smještena u samom srcu zemlje, dio je velike Zapadne pustinje zapadno od Nila s pripadajućim gradićem Farafra u kojem žive beduini. Iako je riječ o pustinji, nije baš toliko pusta sa svojih 5000 stanovnika koji su se smjestili u kućicama od blata. Osim njih tu žive i (nama) egzotične vrste životinja kao što su čagljevi, gazele, pustinjske lisice i mačke.

Najzanimljiviji dio Farafre jest tzv. Bijela pustinja (Sahara al bayda) – nacionalni park poznat po bijelom pijesku, neobičnim formacijama kamenja koje mnogi uspoređuju s gljivama ili kornetom sladoleda te čak stotinu izvora koji tvore oaze usred ničega.

Još jedna zanimljivost jest ta da se Bijela pustinja nalazi pored Crne pustinje, koju pak karakteriziraju crna brdašca u obliku malih vulkana. Visoki su do 100 metara i uglavnom tamnih zagasitih boja koje variraju od krvavo crvene do crne. Nakon što je na njezinu rubu otkriven kostur dinosaura, proglašena je prirodnim rezervatom 2010. godine.

Naravno, ovdje ćete teško doći bez pomoći lokalnih vodiča i dobrog terenskog automobila. Najbolja je opcija prepustiti organizaciju beduinima jer oni znaju gdje možete vidjeti i dodatne sadržaje poput tzv. planine kristala, doline Agabat u kojoj se miješaju gotovo zlatne i bijele boje, a mogu vam organizirati i kampiranje uz tradicionalni domaći obrok.

Pripremite se na visoke temperature koje ljeti mogu dosegnuti čak 47 stupnjeva. Možda je baš zbog toga ovo idealna destinacija za one koji žele bijelu zimu, ali topliju varijantu. U prosincu je prosječna temperatura ugodnih 20 stupnjeva.

Zimogrozni čitatelji, eto ideje za iduću godinu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju