Španjolska je poznata po svojim obalama koje privlače tisuće turista u potrazi za suncem, pijeskom, paellom, sangrijom i drugim divotama koje ta zemlja može ponuditi. I dok su Costa del Sol, Costa Brava i Costa Blanca popularniji dijelovi obale koje se protežu tisućama kilometara, Costa del Azahar ili Obala narančina cvijeta nije među razvikanim destinacijama za odmor.

Smještena sjeverno od Valencije Costa del Azahar dobro je uporište za istraživanje mirnijih krajeva zemlje, lijepih gradova i samozatajnih sela. U usporedbi s primjerice Costa Blancom koja se nalazi u pokrajini Alicante između gradova Denia na sjeveru i Pilar de la Horadada na jugu, Costa del Azahar nije toliko užurbana. Nađete li se u tom kraju Španjolske jedno od mjesta koje vrijedi posjetiti je Peniscola, grad koji se ponosi srednjevjekovnim dvorcem Oropesa koji je podignut za obranu od pirata.

Čarobna Morella još je jedan od bisera koji hipnotizira uskim uličicama i zidinama iz 14. stoljeća. Ne treba propustiti niti Benicassim koji odiše maorskim ugođajem i nudi prekrasan pogled na plavetnilo. No možda najljepši dio Coste del Azahar čeka dalje od sela i gradova, u prirodi koja je osobito čarobna kada je zašarene voćke naranče i limuna, a oni kojima nije problem prošetati zasigurno će naići na brojne staze nacionalnih i zaštićenih parkova koje vrijedi istražiti.

Planinarenje, penjanje po planinama, rafting ili vožnja biciklom samo su neki od načina na koje možete dobro upoznati taj kraj. Kad se more ugrije potražite neku od plaža na kojoj nema niti približno toliko gužve kao na razvikanijim dijelovima Španjolske, idelanima za ronjenje ili samo izležavanje na toplom, mekom pijesku.

Ne treba zaboraviti niti tradicionalnu kuhinji, koja se pretežito temelji na riži i ribi, a specijaliteti od svježe ulovljenih rakova, inćuna ili srdela pripremaju se generacijama do kulinarskog savršenstva. Istraživanje lokalne gastronomije možete započeti slasnom paellom ili pak juhom koja se naziva tombet del maestrzgo. Sa svojom mediteranskom klimom, sa dugačkim suhim ljetima i blagim zimama, Coste del Azahar nudi gostoljubivu klimu tijekom cijele godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju