1, Francuski grad Chamonix-Mont Blanc u istoimenoj općini u departmanu Rhone-Alpes bio je domaćin prvih Zimskih Olimpijskih igara koje su započele 25. siječnja 1924. godine. Tada je manifestacija bila poznata kao Međunarodni tjedan zimskih sportova (Semaine internationale des sports d'hiver), a bio je organiziran od strane Francuskog olimpijskog odbora.

2, Chamonix je jedan od najpoznatijih skijaških centara i najelitnijih zimskih odredišta u Francuskoj. Ovo ne čudi kada je poznato da je smješten u podnožju masiva Mont Blanc s najvišim vrhom koji se izdiže na oko 4809 metara nadmorske visine.

Slika nije dostupna Putovanja Od Alpa do Mediterana: Najljepša skijališta Europe za koja se isplati posegnuti u džep

3. Rekord u najbržem usponu na Mont Blanc pješice i spuštanju s njega drži španjolski trkač Kilian Jornet. On je u srpnju 2013. godine krenuo od centra Chamonixa – iz crkve svetog Mihaela do Mont Blanca i natrag za što mu je trebalo samo 4 sata, 57 minuta i 34 sekunde.

4, Ako niste spretan planinar, ali biste svejedno uživali u ljepotama Mont Blanca i njegovih ledenjaka poslužiti se možete i žičarom. Ona vodi iz Chamonixa do planinskog vrha Aiguille du Midija koji se izdiže na 3842 metara.

5. U dolini Chamonix vozi i najviši tramvaj u Francuskoj – Tramway de Mont-Blanc. Tramvaj se uspinje od St. Gervaisa do Nid d'Aiglea na 2380 metara. Povratna karta iznosi 34 eura, odnosno oko 256 kuna.

Slika nije dostupna Putovanja 7 najluksuznijih skijališta na svijetu koja biraju milijarderi i zvijezde

6. Začujete li sirenu na ulicama Chamonixa u podne prvu srijedu u mjesecu, nemojte strahovati. Riječ je o jednominutnoj regularnoj provjeri sustava za javno uzbunjivanje koje se provodi svakog mjeseca u većini francuskih gradova. Čujete li sirene bilo koji drugi put – sklonite se na sigurno. Sirena će se oglasiti i u slučaju npr. opasnosti od lavine.

7. Chamonix je tunelom povezan s talijanskim gradom Gourmayeurom. Mont-Blanc tunel je dug 11,6 metara, a prolazi kroz sam masiv. Građen je između 1959. i 1965. godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju