U ovom francuskom gradu smještenom u Alpama, koji će u povijesti ostati zapisan kao prvi domaćin Zimskih olimpijskih igara doslovno ima svašta zanimljivog, a savjete što i kako vidjeti u njemu donosimo s britanskog Guardiana.

Hrana

Cool Cats u ulici Moulins je mjesto gdje se isplati svratiti na brzinski obrok, a najbolje je ljeti kada možete sjediti vani. Isplati se uzeti razne vrste hot dogova, obogaćene prilozima kao što su jalapenos i sir, ali i nachose.

U istoj je ulici kao i Le-Cap-Horn, koji je dobra opcija, posebno za sushi, ali ipak - malo skuplja.. Mogućnost konzumacije dobrog sushija čini Chamonix posebnim za planinski grad. Ali tko voli, nakon jednog slaloma skijalištem, dobro će mu doći uživanje u sushiju.

Chamonix - 2 Chamonix - 2 (Foto: Getty Images)

Inspiracija

Planine su ovdje jedinstvene, ali ono što Chamonix čini posebnim je to što su tako pristupačne iz doline. Postoje mjesta gdje su planine mnogo veličanstvenije, ali je potrebno mnogo truda da im se pristupi.

U Chamonixu, koji je s brdima izvrsno povezan žičarama, to je jednostavno. Uživat je provoditi vrijeme u planinama u dobrom društvu, ali i u gradu postoje zanimljive stvari. Jedna od njih je Maison des Artistes, umjetnička rezidencija posvećena glazbenoj kreativnosti. Koncertni program kojeg nudi stalno se mijenja i može biti prilično neobičan.

Gdje ići

Chamonix je užurbani planinski grad s puno turista pa je noćni život dobar. No za obitelji s djecom, dobra je ideja odlazak žičarom do Plan de l'Aiguille i gledanje zalaska sunca iz "bajte" Plan de l'Aiguille, koja je udaljena 15 minuta hoda od žičare.

Chamonix - 4 Chamonix - 4 (Foto: Getty Images)

Možete i večerati i prespavati tamo, a ljeti je najbolje otići na piknik i kampirati tamo gore. To je jedno od boljih mjesta u cijelom Mont Blancu, a pogled na planine od tamo je teško opisati riječima.

Gdje ostati

Pointe Isabelle (dvokrevetne od 650 kuna za noćenje bez doručka), u centru grada, je hotel, bar i bistro sa 72 sobe. Nalazi se na uglu, pa je dobro mjesto za promatranje ljudi i praćenje zbivanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju