Yildiz je jedan od najvećih javnih parkova u Istanbulu. Ovaj povijesni urbani park prostire se na vrhu brdašca u četvrti Beşiktaş. Vanjski dio krasi i dva umjetna jezera, a u njegovom sklopu nalaze se i šarmantne ljetne kolibe, ljupki paviljoni i tvornica porculana.

Na prostoru današnjeg parka nekoć je bila šuma koje su sultani koristili kao svoje lovište. U 19. stoljeću tu se počela graditi palača Yildiz te pripadajući park koji je za vrijeme vladavine Sultana Abdula Hamida II. bio otvoren samo stanovnicima i posjetitelja dvora.

Danas je palača pretvorena u muzej, a vanjski dio parka s pogledom na tjesnac Bospor je otvoren svim zainteresiranim posjetiteljima moćnog grada na dva kontinenta.

Slika nije dostupna Putovanja Bombon! Čudesni dio Istanbula čije se ulice, bazar i zgrade ne zaboravljaju

Park obuhvaća brojne zapanjujuće biljne vrste, šareno cvijeće i osebujno drveće koji su skupljeni iz različitih dijelova svijeta, a koji kreiraju spektakularne prizore u proljeće. Ovdje možete uživati u svemu od hrastova preko magnolija do stabala divljeg kestena.

Park je popularno mjesto za vjenčanja, ali i piknike tijekom vikenda. Poseban je užitak uživati u čaju, doručku ili ručku kod dva stara paviljona – Cadira i Malte.

Zašto baš Yildiz mnogi Turci biraju kao omiljeno mjesto za pikinik, provjerite u našoj fotogaleriji na početku teksta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju