"Najbolja stvar je domaći kukuruzni kruh... Ufff. A na  doručku dobiješ teglicu meda od lokalnog pčelara pa maži brate koliko te volja“, oduševljeno nam priča fotograf Romeo Ibrišević nakon posjeta Budinjaku, malom mjestu uzbudljive prošlosti koje se smjestilo u središnjem dijelu Žumberka, nedaleko od Samobora.

Mjestašce koje broji tek desetak stanovnika na magistralnoj cesti između Bregane i Krašića ima Posjetiteljski centar Budinjak sa suvenirnicom te popularno izletište Natrural, gdje se gušta u slasnim jelima žumberačkog kraja.

Budinjak - 18 Budinjak - 18 (Foto: Romeo Ibrišević)

"Budinjak predstavlja jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj, koje je ostalo gotovo u potpunosti očuvano sve do današnjih dana. Pretpovijesno nalazište u Budinjaku (10.– 6. st. prije Krista), zajedno s onim iz rimskoga vremena u obližnjim Brateljima, dio je Arheološkoga parka kroz kojeg vas pozivamo da prošećete slijedeći Stazu kneževa. Na jednom od brežuljaka, koji okružuju mjesto, početkom 19. stoljeća sagrađena je rimokatolička kapela sv. Petronile. Ova jednostavna građevina sa zvonikom na preslicu je širom Žumberka poznata zbog svog prekrasnog vidika. Kapela Sv. Petke, čiji su arheološki ostaci pronađeni pored kapele Sv. Petronile, građena je vjerojatno u 17. st. Njezin četverolisni tlocrt jedinstvena je pojava u sakralnom graditeljstvu Hrvatske“, doznajemo na stranicama Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje.

Budinjak - 33 Budinjak - 33 (Foto: Romeo Ibrišević)

A nakon što se umorite od istraživanja prirode i zanimljivosti iz prošlosti, energiju možete vratiti u obiteljskom izletištu Natrural, i ovisno o sezoni uživati u domaćim jelima. Jesen je u znaku gljiva, osobito vrganja, a na jelovniku je i grah koji se hvali na sva usta. Brk omastite buncekom, češnjovkama, domaćim kiselim zeljem, restanim krumpirom, pohanom piletinom, štruklama, bučnicama i štrudlama.

Ljubiteljima janjetine mogla bi se svidjeti janjeća kalja, ili janjetina na lešo, a ima ondje i čobanca, fileka i gulaša. Ne treba zaboraviti niti na domaći sir i vrhnje, koje sa svježe pečenim kruhom služi kao savršeni uvod u gozbu na kojoj zveckaju čokančići puni rakije. Toče se i likeri, a kuhaju i čajevi uz koje se možete zagrijati.

"Na sat vremena vožnje od Zagreba, možete uživati u prekrasnoj prirodi i ambijentu okruženi prepoznatljivim domaćim okruženjem. Restoran je poznat po pripremi vrhunskih jela žumberačke domaće kuhinje, i specijalitetima poput gulaša od divljači, kotlovine, jela od gljiva i jela s roštilja. Poslužujemo omiljene specijalitete poput zagorskih štrukli, domaćeg sira i vrhnja, tradicionalnih juha i vrganja. Poznati smo i po domaćoj hrani pripremljenoj od lokalnih namirnica.

Gostima ne nudimo samo domaću hranu, nego i mogućnost uživanja u prirodi, istraživanja okolnih znamenitosti i šetnje kroz prekrasne krajolike. Ukoliko tražite dan u prirodi i bijeg iz grada, sjednite u auto i krenite do našeg izletišta“, pozivaju vas vlasnici Natrurala.
Umjesto automobilom, lijepi žumberački kraj možete istražiti i biciklima, a zimi se ondje dolazi i na sanjkanje. Dobrodošli su i ljubimci.

Kad nemate puno toga u hladnjaku: 7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna Piletina piccata Kolač od jogurta Varivo od slanutka Dobara +1 Složenac od tune, tjestenine i sira

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju