Gorivo je sve skuplje i skuplje, a već nam je i odavno poznato kako automobili imaju prilično negativan učinak na okoliš. Mnogi su se već iz raznoraznih razloga odlučili na alternativna rješenja u vidu bicikla ili korištenja javnog prijevoza, a o načinu poticanja zdravog života mislili su i u Bruxellesu te su odlučili nagraditi sve one koji odustanu od korištenja automobila.

Naime, vlasti glavnog grada Belgije stanovnicima su odlučile dati oko 6500 kuna (točnije 900 eura) kako ne bi više koristili automobile. Uopće ne zvuči loše, zar ne?

Službeni naziv projekta je Bruxell'air, a aktivan je već dugo vremena, od 2006. godine.

Ipak, maksimalni iznos poticaja nedavno se udvostručio, što bi s obzirom na rast cijene goriva moglo dovesti do toga da građani prestanu rabiti automobile i umjesto njih novce usmjere za putovanja putem ekološki prihvatljivih alternativa.

No, postoji i caka – dobiveni iznos ne možete potrošiti na što vas volja, već na kupnju bicikala, biciklističke opreme, ali i na subvencioniranje javnog prijevoza te na uslugu kao što je car sharing. I da, novac treba iskoristiti na najbolji način jer sve što ne potrošite vratit će se gradu.

Bilo kako bilo, Bruxelles je definitivno odličan primjer na koji način gradovi mogu potaknuti svoje stanovnike na održiviji način života. Ako znate nekog tko živi u glavnom gradu Belgije, a vozi automobil, prišapnite mu za ovu inicijativu. Jedino što treba je poništiti registraciju svog automobila, a svi detalji ionako se nalaze na sljedećoj stranici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju