"Posjetio sam kraljevski grad Bobovac između Vareša i Kraljeve Sutjeske dok se priroda još igra živim bojama", uvodi nas u priču fotograf Boris Trogrančić, koji uživa u otkrivanju bogate povijesti i prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine, u kojoj inspiracija za predivne kadrove ima napretek.

Srednjovjekovni grad Bobovac, koji se smjestio sjeverno od Kraljeve Sutjeske, bio je jedan od najutvrđenijih i najvažnijih gradova u tadašnjoj Bosni. Pronaći ćete ga na strmim padinama Mijakovića i Dragovića, a tijekom sezone ulaz platiti tek 2 KM. Kako nam priča Boris, put do Bobovca iz oba je smjera djelomično makadamski.

"Bobovac je nekoć bio sjedište bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića. Imao je gornji grad s četvrtastom kulom, čiji ostaci i danas postoje - i donji grad, koji se prostirao na otprilike 40 metara dužine i oko 25 metara širine, od čega se danas raspoznaju dvorište i zdenac. Kraljevska grobna kapela je rekonstruirana.

Bobovac - 1 Bobovac - 1 (Foto: Boris Trogrančić)

Grad je podigao ban Stjepan II. Kotromanić nešto prije prve polovice 14. stoljeća, a tijekom povijesti dograđivali su ga kraljevi Ostoja, Tvrtko II. i Tomaš. Bobovac je bio sjedište vladara Bosanske Banovine i Bosanskog Kraljevstva od razdoblja vladavine bana Stjepana II., preko svih banova i kraljeva i sve do nestanka Bosanskog Kraljevstva turskim osvajanjem (1463. godine.) Prvi put se u pisanim dokumentima spominje 1349. godine", opisuje Boris Trogrančić nekoć moćni kraljevski grad koji i danas izaziva znatiželju.

Vranica - 10 Putovanja Najbolje vrijeme za posjet Prokoškom jezeru: "Nema gužve, samo planina posuta prvim snježnim pokrivačem"

"U sezoni koja traje od 15. svibnja do 1. prosinca Bobovac posjeti više od 10 tisuća turista iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta", kaže Trogrančić i dodaje kako je Bosna i Hercegovina prošle godine dobila listu najljepših sela u okviru natjecanja organiziranog u sklopu USAID-ova partnera - Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH (Alterural).

Radi se o 16 sela iz cijele države, a jedno je od sela na toj listi i Bobovac (Mijakovići). Dok vas put ne odvede u Bosnu i Hercegovinu, možete je istražiti Trogrančićevim fotografijama, koje služe kao ambasadorice brojnih ljepota u susjedstvu. Borisa zapratite na Facebooku, Instagramu i YouTubeu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju