Glavni trg poljskog grada Krakova nalazi se u samom centru grada, a potječe iz 13. stoljeća. No, ono što je još bitnije i što ga čini posebnim na cijelom kontinentu, jest činjenica da je riječ o najvećem srednjovjekovnom trgu Europe. Prostire se na gotovo 4 hektra površine, a okružen je povijesnim zgradama i crkvama.

Sam trg podignut je nakon mongolske provale u 13. stoljeću, a u to doba Krakov je bio prijestolnica Poljske pa je Glavni trg imao velik značaj. U srednjem vijeku ovdje su se okupljali trgovci na svojim putovanjima i uz piće u okolnim gostionama raspravljali o poslovima, novcu i kombinacijama. Da smo imali priliku zateći se ovdje u to doba, imali bismo materijala za šoping od nekoliko dana. Iz Krakova su se izvozili tekstil i sol, a uvozili su se brojni egzotični začini, svila, koža i vosak.

Značaj ovog predivnog i prostranog trga, kao i samog Krakova, počeo je opadati s preseljenjem prijestolnice u Varšavu krajem 16. stoljeća, ali i ratovima i podjelama Poljske koji su uslijedili. Sam trg svjedočio je tužnoj strani poljske povijesti kada je nacistička Njemačka okupirala zemlju i kada su nacističke vlasti preimenovale ovaj trg u Trg Adolfa Hitlera.

Glavni trg, Krakov - 2 Glavni trg, Krakov - 2 (Foto: Getty Images)

Danas je ovaj trg ponovno zablistao, a zahvaljujući građanima i vlastima koje su očuvale njegov povijesni šarm i autentičnost, s dobrim pokrićem nosi titulu najvećeg srednjovjekovnog trga. Prepun je muzeja, kafića, klubova, pubova, suvenirnica i hotela koji ga okružuju te ovdje život nikad ne prestaje.

Pravda je donekle zadovoljena: Krakov je popularna turistička destinacija, Glavnom trgu uklonjeno je zlosutno ime i stavljen je na UNESCO-v popis svjetske baštine, a tzv. Projekt za javne površine (PPS) proglasio je i Glavni trg za najbolje javno mjesto u Europi zbog njegovog uličnog života koje ni nakon toliko stoljeća nije izgubilo svoj duh i čar.

Čudo zakopano pod zemljom: Mjesto koje zovu nultom točkom u povijesti čovječanstva Sanliurfa muzej, Turska - 7 Gobeklitepe, Turska - 2 Gobeklitepe, Turska - 3 +31 Karahantepe, Turska - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju