Odlučite li se ovaj vikend za izlet u Gorski kotar, bilo da je riječ o planinarenju, odmoru na jezeru ili kulturnom uzdizanju u Rijeci, europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, pronašli smo savršenu lokaciju za predah, dobar zalogaj i prenoćište.

U blizini autoceste Zagreb – Rijeka, na Ravnoj Gori, nalazi se odmorište Bijela Ruža s odličnim ambijentom i hranom. Riječ je o hotelu, restoranu i izletištu koje već 50 godina drži jedna obitelj.

Naravno, odmah smo ih upitali za najpopularniju hranu u ovom trenutku. Iz svoje ponude ponosno su istaknuli jela od divljači, gljiva i šumskih plodova, a kažu kako su konkretno svi ludi za jelima od gljiva (vrganja) i odreska od medvjeda u umaku od borovnica. Za desert, domaća štrudla i palačinke uz čašu dobrog piva. Kad si u planinama, jedi kao medvjed!

U tom stilu, pronjuškali smo po okolici i otkrili bazene u dvorištu. Iako nam je jesen došla brže nego što smo očekivali, optimistično se nadamo još kojoj rundi vrućine i uživanja na bazenima koji su otvoreni do 15. listopada. No, ako se to ne dogodi, domaćini poručuju kako je voda na bazenima uvijek topla tako da nemamo razloga za brigu.

Sobe su kategorizirane s tri zvjezdice, imaju pristup internetu te vlastitu kupaonicu i toalet, a dizajn je ''pravo domaći''. Objekt je opremljen parkingom, natkrivenom terasom, dnevnim boravkom za zajednička druženja, pa čak i frizerskim salonom! S obzirom na usluge organiziranja velikih svečanosti poput svadbi, rođendana, godišnjica, krštenja i sl., moramo priznati da je ideja frizerskog salona genijalna, pogotovo ako zatreba spas u zadnji čas.

Samo tri kilometra dalje nalazi se istoimena planinarska kuća s pečenjarom, igralištem i natkrivenom terasom sa 80 sjedećih mjesta. Oba objekta na idealnoj su udaljenosti od svih glavnih atrakcija u okolici, bilo da se radi o izletima u prirodu ili posjeti dvorcima i paintball parkovima.

Na Ravnoj gori možete uživati u aktivnom odmoru na planinarskom putu od ponora Kosice do najvišeg vrha Gorskog kotara ili izletištu Javorova kosa, poznatom po svojim izvorima. Zatreba li vam utočište od vanjskog svijeta tu je moderno opremljena četverostazna automatska kuglana u Sportsko-poslovnom centru Goranka.

Odavde se autom brzo dolazi do Nacionalnog parka Risnjak (pola sata), adrenalin parka Kupjak (desetak minuta) i Skrada (15 minuta) iz kojeg se dolazi do Zelenog vira, Vražjeg prolaza i špilje Muževa hiža. Špilja Lokvarka, zabavni i paintball park Vrata i Fužine udaljeni su oko 20-ak minuta autom.

Malo romantike za kraj: u blizini Ravne gore nalazi se i dvorac Stara Sušica. Smješten u šumi, svjedok je vremena iz doba Frankopana i osmanlijskih osvajanja, a svojim mračnijim izgledom odskače od poznatih hrvatskih dvoraca, utvrda i kurija. U 19. stoljeću zapeo je za oko grofu Lavalu Nugentu koji ga je kupio, a zatim je prešao u ruke riječkih trgovaca koji su ga obnovili u romantičnom duhu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju