Samo sat vremena vožnje (autom ili vlakom) od Firence, srednjovjekovni grad Arezzo dom je najveće tržnice antikviteta u Italiji. Osim svoje tržnice na kojoj možete kupiti sve, namještaj, knjige, posteljinu i kuhinjsko posuđe, rijetke predmete - ovaj prekrasni gradić nudi vam freske Piera della Francesce, rimski amfiteatar i priliku da zavirite u dom umjetnika Giorgia Vasarija.

Za ljubitelje filma, dobro je znati kako je Arezzo također bio mjesto radnje Oscarom nagrađenog filma "Život je lijep" iz 1997., pa možete biti sigurni da su njegovi trgovi i sporedne ulice nevjerojatno slikoviti.

Postoji najmanje milijun razloga da se zaljubite u Arezzo — jednostavno parkiranje, sjajni restorani, prekrasni kafići... Tu je i više od deset muzeja, desetak crkava i veličanstvena katedrala puna umjetničkog blaga.

Posjet tržnici antikviteta

Svaki prvi vikend u mjesecu, možete lutati prekrasnim trgovima i toskanskim ulicama Arezza u potrazi za blagom među 500-tinjak prodavača. Piazza Grande puna je svega, uključujući vjerske artefakte, srebrninu, slike, glazbene instrumente, ogledala, svjetiljke, rimske novčiće i još mnogo toga. Ukratko, tržište je savršeno za znalce i lovce na povoljne cijene.

Arezzo - 3 Arezzo - 3 (Foto: Getty Images)

Pokušajte otići ranije jer je tržnica popularna. Zabavit ćete se posebno, cjenakajući se s prodavačima. Cjenkanje je očekivano, stoga nemojte biti sramežljivi. Počnite tako što ćete znati koliko želite potrošiti. Zatim pitajte pregovarača za cijenu, ponudite pola i krenite. Zapamtite, smatra se vrlo nepristojnim otići nakon što se prodavač konačno složi s vašom ponudom. Tržnica antikviteta Arezzo postoji od 1968. godine i vjerojatno će vam trebati dva ili tri sata da vidite većinu toga.

Šetnja gradom

Ako ne možete biti u Arezzu tijekom Tržnice antikviteta, nemojte očajavati. Grad je prepun antikvarijata, ali i drugih znamenitosti koje će vas oduševiti gotovo na svakom uglu. Ulice Arezza su prikladne za pješake, pune velikih trgova i očaravajućih arhitektonskih detalja.

Dok šetate uokolo, otkrit ćete i znakove koji pokazuju gdje su snimljene određene scene u filmu "Život je lijep". Prilično je zabavno zamisliti sebe kako hodate po filmskom setu!

Čarobne freske

Isplati se posjetiti baziliku San Francesco i katedralu u Arezzu, zbog skladnih Piera della Francesce (1412. – 1492.) . On je jedan od najpoznatijih renesansnih talijanskih umjetnika čije su slike nevjerojatna djela sklada i proporcija, s obzirom na to da je (poput Leonarda da Vincija) bio matematičar.

Arezzo - 4 Arezzo - 4 (Foto: Getty Images)

Možete krenuti od katedrale koju je nemoguće zaobići po zvoniku kojeg mještani nazivaju „matiton“ tj. olovka. Ova gotička katedrala prepuna je umjetnina, a Marija Magdalena Piera della Francescae nalazi se na neupadljivom zidu s lijeve strane, pokraj vrata sakristije. Katedrala je otvorena svaki dan od 7.30 do 18.30 sati, a ulaz je besplatan.

Međutim, morat ćete rezervirati i kupiti ulaznice da biste pogledali freske Piera della Francesce u kapeli Bacci, koja se nalazi unutar bazilike San Francesco. Ove freske prikazuju Legendu o pravom križu, koja govori priču o tome kako je drvo iz Edenskog vrta postalo križ na kojem je Isus razapet, a uključuje mnoge podzaplete i protagoniste poput cara Konstantina, njegove majke Helene, Adamove smrti , bitke s početka 7. stoljeća i susret između kralja Salomona i kraljice od Sabe.

Naravno, pomaže znati priču, ali u svakom slučaju, ne možete se ne diviti prekrasnom spoju boja, realističnim izrazima i slikarevoj stručnosti u slikanju svjetla na način koji uzima u obzir prirodno svjetlo iz središnjeg prozora kapela.

Veliki planovi: Najveći otok Mediterana uskoro bi mostom mogao biti povezan s kopnom Ragusa, Sicilija - 8 Cannoli - 4 +0 Sicilija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju