Doha je jedan od najčišćih, najsigurnijih – ali i najtoplijih gradova na svijetu. Zbog neizdrživih temperatura, koje se ljeti penju i do 50 °C, stručnjaci marljivo rade na osmišljavanju rješenja koje bi moglo rashladiti grad.

Osim sadnje drveća, pokušali su napraviti razliku bojenjem ulica. Uprava glavnog grada Katara počela je s pilot-projektom za borbu protiv ekstremnih vrućina i obojila jednu od ulica u plavo, no čini se da ni to nije dovoljno kad se popne vlaga, a tijelo se više ne može osloboditi vrućine znojenjem.

Gradski inženjer Saad el Doseri naglasio je kako temperatura tamnog asfalta može biti i 20 Celzijevih stupnjeva viša jer crna boja privlači sunce i zrači toplinom.

U najvećoj su opasnosti radnici koji rade na otvorenom, osobito za vlažnih ljetnih dana. Nekadašnji komad pustinje priprema se i za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. godine, za koje su ugradili klima uređaje na stadionu, a posjetitelje će hladiti i umjetni povjetarac na ulicama, duž pločnika.

Hladni zrak koji puše ispod sjedala hladit će gledatelje tijekom utakmica na stadionu, ali i u trgovačkim centrima na otvorenom. Povjetarac bi trebao olakšati život u jednom od najtoplijih mjesta na svijetu. Kataru kronično nedostaje oblaka i kiše, a olakšanju situacije ne pridonosi ni temperatura mora, koja je sve viša.

Čudesni krugovi: Hipnotizirajuće selo u kojem se nalaze 284 kuće okružene vrtovima Brøndby - 1 Brøndby - 4 Brøndby - 3 +1 Brøndby - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju