Promatranje zvijezda i noćnog neba samo po sebi je jedno od najromantičnijih iskustava koje si čovjek može priuštiti. Jedna od prednosti je i ta da je ova aktivnost potpuno besplatna, ako ne računate novac za kavu koja će vam dobro doći da vas održi budnima do zore. U ovom slučaju, trebat će vam nešto novaca i za prijevoz do ovih najljepših antičkih destinacija s kojih možete promatrati noćno nebo.

Chanquillo, Peru – romantika pod zvijezdama u pustinji

Na zapadnoj strani Perua, 5 sati vožnje od prijestolnice Lime, na granici pustinje i Tihog oceana, smjestilo se mjesto zvano Chanquillo. Ovdje se nalaze ruševine antičkog opservatorija koje svjedoče visoko razvijenoj, ali misterioznoj civilizaciji koja je poznavala piramide, gradnju visokih kamenih stupova te imala kompleksnu društvenu strukturu.

Ovo nevjerojatno zdanje prostire se preko 5 000 hektara, a njen najpoznatiji simbol je velika utvrda na brdu s čak 13 tornjeva koji se nalaze u blizini. Vjeruje se kako je kompleks stariji od 2 300 godina, no tek se nedavno počelo govoriti o tome da je imao i astrološku funkciju. Točnije, da su upravo ovi tornjevi podignuti kako bi pomoću njih računali vrijeme i stvorili kalendar. Danas ga nitko ne koristi i ovdje nitko ne živi, pa je možda baš zbog toga ovo najromantičnije mjesto na kojem možete uživati pod noćnim nebom.

Stonehenge, Engleska – kamenje koje liječi

Premda su svrha, povijest i gradnja Stonehengea još uvijek izvor brojnih rasprava i kontroverzi, jedno je neupitno. Ovdje su jedni od najboljih tuluma kojima se dočekuje i slavi ljetni solsticij – najdulji dan na sjevernoj polutci, kojim označavamo početak ljeta. S obzirom da većina arheologa vjeruje kako je ovaj spomenik služio kao antički astronomski opservatorij te mjesto za vjerske rituale, nije ni čudo što mnogi ljubitelji mistike dolaze ovdje na festival povodom dočeka solsticija, ali i na svoju dozu grljenja kamenja. Da, dobro ste pročitali i nemojte da vas ovaj prizor iznenadi: vjeruje se kako kamenje Stonehengea ima ljekovito djelovanje. Pa eto, ugodno i korisno.

Angkor Wat, Kambodža – astronomija kao sveta znanost

Stanete li za vrijeme ekvinocija (tj. proljetne i jesenske ravnodnevnice kada dan i noć traju jednako dugo) pred zapadni ulaz, vidjet ćete kako se sunce uzdiže točno iznad centralnog tornja hrama. A za vrijeme ljetnog solsticija moći ćete promatrati izlazak sunca nad velikim brdom Phnom Boka. Istraživači ističu kako je za drevne Kmere astronomija bila sveta znanost, a sama arhitektura hrama pogodovala je njenom daljnjem proučavanju. Naime, sa svake pozicije hrama može se promatrati položaj mjeseca, a lunarni ciklusi zapisani su i sačuvani u njegovim knjižnicama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju