U saveznoj američkoj državi Montana, na samoj granici s Kanadom, nalazi se poznati Nacionalni park Glacier, tj. doslovno ledenjak, prema ledenjacima koji su ga formirali tijekom ledenih doba.

Park obuhvaća preko stotinu većih i stotina manjih jezera nevjerojatno čiste i prozirne vode. Tu prozirnost i do nekoliko metara u dubinu duguje relativno hladnim temperaturama tijekom godine zbog kojih nema planktona.

Neka od njih prilično su velika, što nije uobičajeno za planinska jezera. Najveće jezero je McDonald, površine 27 kilometara kvadratnih. Dugačko je 15 kilometara i duboko 141 metar.

Još jedna neuobičajenost je šareno kamenje na zapadnoj obali jezera. Njihove boje variraju od jarko crvene do zelene i plave, a na radost posjetitelja, nalaze se uz samu obalu.

Mnogi odmah pomisle kako je riječ o obojanom kamenju, no jedini slikar ovdje je sama priroda. Naime, boja kamenja ovisi o prisutnosti ili odsutnosti željeza, tj. količini oksidacije. Svaka boja ima svoje obrazloženje: crvena znači da se stijena nalazila u plitkoj vodi i tako češće bila izložena zraku. Zelena upućuje na stijenu u dubljoj vodi, dakle slabijoj izloženosti zraku. Tisućljećima je voda lomila komadiće stijene i transformirala ih u kamenčiće koje danas svi žele vidjeti.

Šarolikost kamenja u kombinaciji s besprijekorno prozirnom vodom na obali privlači tisuće posjetitelja, a srećom po nas koji smo malo dalje i nismo u mogućnosti vidjeti ih uživo – i prekrasnim fotografijama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju