Još su stari Grci amalfijsku obalu smatrali mitološkim mjestom, vjerojatno zbog dramatičnih planina podno kojih se proteže gruba kamenita morska obala. Legenda kaže kako se Herkul zaljubio u nimfu imena Amalfi koja je prerano umrla te ga ostavila slomljena srca.

Polubog je dugo lutao u potrazi za mjestom dostojnim da ju pokopa na njemu. Na tom je mjestu danas grad Amalfi. Kako je jedan od Herkulesovih 12 zadataka bilo i ukrasti drvo iz vrta Hesperida - on je to drvo posadio na njezin grob. Danas su potomci tog drveta poznati amalfijski limuni - tko god ih pojede može okusiti i dio legende, pa krenimo stoga u „šetnju“ po nešto više od 50 kilometara nestvarno lijepe obale...

Amalfi

Smješten na zavidnoj poziciji između istočnog i zapadnog Mediterana, Amalfi je brzo postao važno geopolitičko središte Bizantskog Carstva, kao i promotor kršćanstva u sjevernoj Africi. Od 9. stoljeća počinje ekonomski uspon grada, ponajviše zbog jačanja mornarice.

Minori i Maiori

Dva obalna gradića međusobno su udaljena nekoliko kilometara a nalaze se na mjestu rimskog nalazišta Villa Maritima Romana. Ono je staro 200 godina, ali još uvijek je relativno dobro očuvano te se posjetitelji mogu diviti mozaicima i freskama.

Ravello

Na planini visoko iznad Tirenskog mora smješten je Ravello, koji je također nastao na mjestu starog rimskog grada, a danas je utočište brojnim umjetnicima, tako da se ovdje svakako isplati kupiti nešto za trajnu uspomenu.

Conca Dei Marini

Ovaj je gradić popularizirala Jackie Kennedy šezdesetih godina kada je s obitelji ljetovala u obližnjem Ravellu, a u Conca dei Marini je skijala na vodi u društvu obitelji Agnelli. Oni koji prate nogomet znaju da je riječ o obitelji koja u vlasništvu ima – Juventus.

Praiano

Praiano se nalazi u blizini Amalfija, a ime je dobio od grčke riječi za otvoreno more. Nekada je bio ljetna rezidencija amalfijskih duždeva, a kasnije je postao poznat i kao važno središte za proizvodnju svile.

Positano

Iz daljine pogled na Positano oduzima dah - šarene fasade zrcale se u tirkiznom moru, glavna plaža posuta je srebrnobijelim oblutcima, a nadgleda ju prekrasna crkva Uznesenja svete Marije. Od svih gradova s ove obale, ovaj je najčešći gost razglednica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju