Okružen impresivnim zidinama u obliku zvijezde, portugalski grad na granici sa Španjolskom, južno od Porta nekoć je bio glavno vojno uporište. Almeida je stoljećima bila na udaru opsada, ali se ipak uspjela održati u dobrom stanju. Zvijezda Portugala izgrađena je tijekom 17. stoljeća i lijep je primjer bastionske utvrde, kakve su u to vrijeme nicala diljem Europe jer je uporaba topova postajala sve češća.

Almeidina utvrda sastoji se od složenog sustava bedema i rovova, kao i vrata otpornih na tadašnje oružje kojima se pristupalo preko mostova. Stražarnice, skriveni prolazi i mjesta za topove koja se i danas mogu istraživati bude znatiželju i vraćaju u neka prošla vremena.

Iako se zvjezdasti oblik najbolje vidi iz zraka, Almeida je i bez obzira na to poseban utvrđeni gradić koji nudi zanimljivosti i unutar zidina. Ime grada izvedeno je iz arapske riječi za "stol", što odražava njegov položaj na vrhu visoravni. Utvrda se od svojih početaka mijenjala, rušila i ponovno gradila, ovisno o tome kako su vrijeme i neprijatelji mijenjali njezin izgled.

Almedida - 3 Almedida - 3 (Foto: Shutterstock)

Iako se zidine u obliku zvijezde čine snažnima, nisu uvijek mogle zaštititi grad. Tijekom opsade Almeide 1810. grad je nastradao nakon što je eksplozija zapalila glavnu zalihu baruta. Razmišljate li o posjetu Almeidi, dobro vrijeme je posljednji vikend u kolovozu kada se tradicionalno obilježavaju bitke i povijesna opsada koja traje tri dana, kada se druže „vojnici“ iz cijele Europe.

Almeida je i dio mreže “Aldeias Históricas de Portugal” koju čini 12 povijesnih sela i gradića smještenih u unutrašnjosti pa ako se odlučite na kakvu turu automobilom, može poslužiti kao inspiracija za putovanje.

Francuska Venecija: Grad toliko lijep da se mnogi pitaju kako za njega nikada nisu čuli Francuska, Amiens - 1 Francuska, Amiens - 2 Francuska, Amiens - 3 +5 Francuska, Amiens - 8

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju