Već se mjesecima naveliko priča o sposobnosti pasa da nanjuše koronavirus. Ono što je bila samo priča, nedavno je postala i stvarnost, a gdje drugdje nego u – Dubaiju!

Kako sve skupa funkcionira? Jednostavno, nasumično odabranim putnicima zdravstvo Dubaija uzimat će brisove, a nakon vađenja brisa psi će biti zatvoreni u sobu s više različitih uzoraka. Ako na nekom od njih nanjuše tragove korone, trenirani psi jednostavno će sjesti kraj tog uzorka!

Psi, barem ovi, otkrivaju zaražene koronavirusom s 92 posto uspješnosti, a u ovom slučaju rezultati su dostupni u svega nekoliko minuta nakon testiranja, s obzirom na to da ne postoje nikakvi laboratoriji u koji se uzorci šalju.

Trenutačno u Dubaiju zahtijevaju da svi putnici prije putovanja i dođu s negativnim testom, a oni koji dolaze iz visokorizičnih zemalja test će morati obaviti i po dolasku. To jasno govori kako su psi tek dodatna zaštita, a ne ipak – prvi izbor.

Bilo kako bilo, ako letite u Dubai, nemojte se čuditi ako ovo doživite, a vjerujemo da pas neće sjesti pokraj vašeg brisa. Doduše, i psi prema ovim podacima griješe gotovo svaki deseti put, a na pitanje što se događa ako pas pogriješi, još uvijek ne znamo odgovor.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju