Svi ponekad znamo biti potpuni sigurni u neke stvari i uzimati ih zdravo za gotovo. Ista stvar je i kod geografije, uvjereni smo kako neke stvari znamo, gotovo bismo se u njih okladili, no ipak, činjenice govore drukčije, te se nerijetko iznenadimo. Ovo je 7 činjenica koje se često smatra točnima, a zapravo su – pogrešne.

Lagos je glavni grad Nigerije

Da je ovaj članak pisan 1990., podatak o Lagosu kao glavnom gradu Nigerije bio bi ispravan, no još od 1991., glavni grad Nigerije premješten je u Abuju. Glavni razlozi za premještaj bili su položaj Abuje (gotovo u sredini države), ali i tadašnje otvaranje zabavnog parka Wonderland, poznatog i kao nigerijski Disney, koji je trebao pomoći privlačenju turista.

Island je prekriven ledom

Unatoč imenu, mala otočna država u Atlantiku, nije prekrivena ni okovana snijegom i ledom. Zahvaljujući toploj sjevernoj atlantskoj struji u blizini, obale Islanda ostaju cijelu zimu bez leda. Jasno, ima ledenjaka, ali ne zaboravite kako je ovo zemlja vatre i leda, tako da ima ogroman broj gejzira, baš kao i vulkana.

Velika Britanija i Ujedinjeno Kraljevstvo su isto

E pa nisu. Ujedinjeno Kraljevstvo obuhvaća Englesku, Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku, a Velika Britanija sve navedene zemlje osim – Sjeverne Irske. Dakle, razlika itekako postoji.

Aljaska je najmanja američka savezna država

Da, Aljaska je na samom sjeveru i nije baš najugodnije mjesto za život, pa nije previše niti naseljena. Ipak, po popisu iz 2016. godine, SAD imaju dvije manje zemlje – Wyoming (586 tisuća stanovnika) i Vermont (625 tisuća stanovnika). Tek onda, kao treća odozada dolazi Aljaska, u kojoj je dom našlo 742 tisuće duša.

Route 66 je najduža cesta Sjedinjenih Američkih Država

Iako je daleko najpoznatija, te prolazi kroz tri vremenske zone spajajući Chicago i Santa Monicu u Kaliforniji te se proteže na nešto više od 3900 kilometara, Route 66 kudikamo je kraća od Route 20 koja spaja Boston i grad Newport u Oregonu, a dugačka je nevjerotanih 5415 kilometara!

Norveška je najsjevernija zemlja na svijetu

Pogrešno, sjevernije točke imaju i Rusija i Kanada, a najsjevernije kopno na svijetu pripada Grenlandu (tj. Danskoj), a riječ je o otoku Kaffeklubben.

Antraktika nema vremenske zone

Česta je zabluda kako zaleđeni kontinent na Južnom polu nema vremenske zone. No ipak, vjerovali ili ne, na Antarktici je u uporabi devet različitih vremenskih zona. Da, da, ovo su neke sitnice koje gotovo sigurno niste učili u školi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju