London, Liverpool, Manchester, Edinburgh... O njima ovaj put nećemo, već ćemo zaviriti u neke druge britanske gradove o kojima toliko često ne pišemo, a u kojima vam također neće biti dosadno!

Aberdeen

Što reći za grad s dva srednjovjekovna sveučilišta i dvorca, s dvije pitoreskne rijeke i kilometarskom pješčanom plažom? Na sunčan dan najbolje je iznajmiti bicikl i voziti se uokolo, a ako imate volje, valja proći i dobar dio obale u pokrajini Aberdeenshire, koja se proteže na više od 250 kilometara. U samoj pokrajini nalaze se 263 dvorca, a pozornost svakako privlači ruinirani Dunnottar na Sjevernom moru. No vratimo se malo i na sam grad. Nemojte propustiti šetnju kamenim ulicama ili posjet neoklasičnoj Umjetničkoj galeriji, koja je ponovno otvorena 2019. godine, nakon ulaganja od 300 milijuna kuna. Ulaz je besplatan, ali valja bukirati online zbog moguće gužve. Naći ćete Baconova i Monetova djela, isplati se.

Salisbury

Za početak namjestite put tako da stignete u utorak i subotu, pa možete posjetiti tržnicu Charter, čija tradicija seže sve do 1227. godine. Tu možete kušati sjajne pite i torte te lagano krenuti prema normanskim ruševinama smještenima u Old Sarumu. U gradu nema previše turista, a turistička industrija patila je i prije pandemije koronavirusa. Ipak, ovdje se nalazi crkveni toranj koji je sa 123 metra visine najviši u cijeloj Britaniji, a sama katedrala čuva najstariji mehanički sat na svijetu, kao i najbolju od četiri sačuvane kopije Magne Carte.

Norwich

Jedini grad u Engleskoj koji se zapravo nalazi unutar nacionalnog parka može se pohvaliti rijekom Wensum, na koju se isplati otisnuti vozeći iznajmljeni kanu. Svi oni koji ipak vole biti voženi, mogu sjesti na jednosmjernu željeznicu Wherry Lines, koja će ih odvesti do udaljene stanice, od koje možete istraživati prirodu prepunu gusaka, zečeva i jelena. Također, trenutačno traje i uređenje gradskog dvorca, čije se svečano otvorenje očekuje iduće godine.

Hull

Ovaj grad 2017. godine bio je proglašen gradom kulture Ujedinjenog Kraljevstva te se može pohvaliti kako je privukao više od 5 milijuna ljudi na razne događaje. Ovdje vas čekaju brojne trgovine i galerije, ali i kafići poput novog Hygge bara, otvorenog u travnju. Grad je prošlih godina iskoristio svoje obale, pa je tako napravljen i akvarij koji se dijelom nalazi i ispod gradskih rijeka. U gradu se isplati razgledati i sjajni pomorski muzej, koji je trenutačno nažalost zatvoren zbog renoviranja.

Ely

Okružen vodom i lijepom prirodom, Ely je idealno mjesto za odmor duše i tijela, ali može i poslužiti kao idealno mjesto kao baza za posjet Cambridgeu. Krenite na tržnicu i probajte preukusnu tortu od i orašastih plodova i trešanja, a zatim se nastavite voziti prema jugu, gdje ćete naići na lopoče, ptice močvarice i ponije u Wicken Fenu, najstarijem prirodnom rezervatu. Vrijedan je posjeta i muzej Ely, ponovno otvoren prije nekoliko tjedana, u kojem ćete doznati sve o povijesti ovog kraja, a itekako se isplati razgledati i katedralu, izgrađenu još u 11. stoljeću.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju