U posljednje vrijeme svjedočimo klimatskim promjenama i tome kako one utječu na naš svijet, stoga se sve više zemalja okreće obnovljivim izvorima i održivom razvoju. Tko su oni koji prednjače u tome? Tko su oni koji misiju borbe protiv nepovoljnih utjecaja klimatskih promjena shvaćaju ozbiljno? Kada bismo morali bez istraživanja napraviti listu najboljih eco-friendly gradova u Europi, odmah bi nam pali na pamet upravo ovi gradovi. U čemu su tako drugačiji i kako doprinose okolišu, saznajte u nastavku.

Kopenhagen, Danska

Kopenhagen je osvojio titulu europske zelene prijestolnice, i to ne bez razloga. Kopenhaškim vlastima cilj je do 2025. postati ugljično neutralan grad i tako postati prvi takav grad na svijetu. Kako će to postići? Kopenhagenova je zadaća postati najprijateljskiji grad za bicikle na cijelom svijetu, pa potiču biciklističku kulturu. Stoga ne čudi da je ovo mjesto u kojem ima više bicikala nego automobila. Neki od kopenhaških inicijativa još su i integracija zelenih krovova u infrastrukturu grada, prijelaz svih autobusa javnog prijevoza na električne motore do kraja 2019. godine, sadnja novih 100 tisuća stabala do kraja 2025. godine te gradnja naprednih vjetroelektrana. U svemu tome potiču svoje stanovnike na suradnju i provođenje ovih aktivnosti, zdravog življenja i dobrog odnosa prema prirodi.

Amsterdam, Nizozemska

Grad Amsterdam puno pozornosti posvećuje provođenju zdravog življenja. Često promoviraju sportske aktivnosti i biciklizam. Ovaj grad ima više bicikala nego ljudi, zato ga često zovu gradom bicikala. Ne iznenađuje činjenica da veliki postotak ljudi koristi bicikle kako bi došli do škole ili posla. Također, mnogo ulažu u projekte poput uvođenja zelenih krovova i stanica za napajanje električnih vozila te potiču lokalnu proizvodnju hrane kako bi stanovnici mogli uživati u zdravoj organskoj hrani. Sve više građana Amsterdama postavlja solarne panele na svoje krovove i uzgaja svoju vlastitu hranu. Uz to, koriste odjeću od ekoloških materijala i sredstva koja ne sadrže jake otrove koji bi mogli jako zagaditi vodu.

Stockholm, Švedska

Stockholm je bio prvi grad koji je osvojio titulu europske zelene prijestolnice i jedan je od najčišćih gradova Europe. Njegov je cilj do 2050. godine u potpunosti prestati s korištenjem fosilnih goriva. Već sad ima dobro posložen sustav koji se pokreće bez masivne upotrebe fosilnih goriva. Imaju ekotaksi koji koristi manje goriva, a također možete bez problema unajmiti bicikl za prijevoz. Grad ih je pripremio čak tisuću.

Helsinki, Finska

Helsinki se smatra najzelenijim gradom na svijetu zbog obilja šuma koje ga okružuju i mnogo zelenih površina. Zbog toga ima titulu glavnog grada prirode cijeloga svijeta. Gradske vlasti Helsinkija potiču građane na ekoživljenje. Strategija grada Helsinkija za razdoblje od 2017. do 2021. godine uključuje cilj ugljične neutralnosti sve do 2035. godine, pa tako su neke od inicijativa poticanje bicikliranja i recikliranja, slično kao i u ostalim eco-friendly gradovima. Helsinki i njegovi stanovnici također planiraju smanjiti raskošno trošenje i prekomjernu konzumaciju. Mnoge udruge bave se upravo tim problemom. Postoji već nekoliko centara za recikliranje, a redovito se organiziraju buvljaci.

Reykjavik, Island

Najveći grad na Islandu ujedno je i njegov najzeleniji grad. Reykjavik do 2040. planira eliminirati emisiju stakleničkih plinova tako što promovira hodanje i bicikliranje, no ne samo to već i korištenje javnog prijevoza. Grad je uložio milijune u izgradnju biciklističkih staza i potiče vožnju električnim automobilima. Najbolje je to što grad ima rezervoar prirodne energije nadohvat ruke. To su bogatstva geotermalnih izvora čija geotermalna energija pomaže u napajanju grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju