11. Capri, Italija
Nalazi se na južnoj strani Napuljskog zaljeva kraj Sorentina. Još je od rimskih vremena bio čuven po svojim ljepotama, jer na relativno malom prostoru pruža zaista nezamislive ljepote. Otok ima tri kvadratna kilometra i 7.278 stanovnika. Od druge polovine 19. stoljeća Capri je postao popularno odredište europskih umjetnika, književnika i drugih slavnih ličnosti.

10. Hidra, Grčka
Hidra je jedan od Saronskih otoka u Egejskom moru u središnjoj Grčkoj, južno od Atene (oko 70 km zračne udaljenosti). U doba stare Grčke zahvaljujući dobrom položaju Hidra je bila "sudionik" svih važnih događaja.

9. Aron Islands, Irska
Otočje Aron sastoji se od otoka Inshmore, Inishmaan i Inisheer. Nalaze se u zaljevu Galway u Atlantskom oceanu, a poznati su po predivnim prirodnim formacijama klifova koji su smješteni na južnim obalama otoka. Na otocima se nalaze i ostaci utvrda iz željeznog i brončanog doba.

8. Huahine, Francuska Polinezija
Huahine je sa stvojih 6000 stanovnika, poslije Tahitija, drugi najveći u Društvenim otocima, a najveći u Zavjetrinskim otocima. Karakteristični bungalovi su glavna vrsta smještaja na otoku, a domaći poljodjelci uzgajaju vaniliju, banane i lubenice, pa je upravo ta kombinacija ruralnog i domaćeg proizvoda sa smještajem u bungalovima zaslužna za veliki broj turista koji dolaze na ovaj otok u potrazi za rajem.

7. Sejšeli
Sejšeli se sastoje od 115 otoka u Indijskom oceanu, od kojih su 33 naseljena. Nisu ni koraljnog ni vulkanskog porijekla, nego od granita. Glavni grad Victoria se nalazi na otoku Mahé na kojem živi 80% stanovništva. Na istom otoku se nalazi i najviši vrh, Morne Seychellois visok 905 metara. Sejšeli su po mnogima najbolja "to be at" destinacija na svijetu!

6. Maui, Havaji
O Havajima smo već puno puta pisali, no kako i ne bi. To je otočje zaista vrijedno spomena, a iako su komercijalizirani i lako dostupni, ovi otoci i dan danas ostavljaju bez daha svakoga tko ih posjećuje, pa čak i one koji su redoviti gosti.

5. Santorini, Grčka
Otok Santorini, poznat kao i Thira, jedan je od najljepših grčkih otoka, a smješten je u južnom Egejskom moru, 200 km jugoistočno od grčkog kopna te pripada skupini Ciklada. Otok, koji je praktički kaldera, današnji izgled duguje erupciji vulkana.

4. Kauai, Havaji
Poznat je još kao i "Vrtni otok", a poznat je po dijalektu havajskog jezika koji se i danas govori na obližnjem otoku Niihauu. Otok se može podičiti vrhom od skoro 1600 metara (fale samo 2 metra).

3. Bora Bora, Francuska Polinezija
Nalazi se 260 kilometara od glavnog grada Papeetea. Okružen je lagunom i koraljnim grebenom. U sredini otoka nalaze se ostaci nekadašnjeg vulkana u obliku dva vrha - Pahie i Otemanua - koji dosežu visinu do 727 metara. Zanimljivo je to da je prehrana ograničena na morska, i jela od kokosa - jedino toga i ima.

2. Otoci Los Roques
Otoci Los Roques se nalaze 130 kilometara od Caracasa, a dio su Nacionalnog Parka kojeg čini skupina malih otoka i zaljeva poznatih po kristalno čistom moru i dugim pješčanim plažama.

1. Lipari, Italija
Lipari su grupa otoka vulkanskog porijekla u Tirenskom moru, sjeveroistočno od Sicilije. Današnji izgled Liparskog otočja je produkt više od 260.000 godina vulkanske aktivnosti, a i danas su gotovo bez vegetacije te izgledaju kao da su tek nikli. Liparsko otočje upisano je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine u Italiji 2000. godine.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju