Europski gradovi obično se hvale kulturom i poviješću, modernom arhitekturom i famoznim restoranima. Pa ipak, jedan od najboljih načina za doživjeti neki grad je upravo upoznavanje lokalnih stanovnika. Ovih je 10 gradova proglašeno najprijateljskijima prema Reader's Choice Awards 2020 časopisa Condé Nast Traveller.

10. Helsinki, Finska

Prijestolnica Finske „ugurao“ se na ovaj popis. S nešto više od 600 tisuća stanovnika ovdje ćete naći brojna kazališta, festivale, parkove, a s obzirom kako je ovo „zemlja tisuću jezera“, ako vam dosadi gradska vreva, uvijek se možete otisnuti u prirodu.

Helsinki - 1 Helsinki - 1 (Foto: Getty Images)

9. Atena, Grčka

U kolijevci zapadne civilizacije također ćete se osjećati vrlo prijateljski. Uz obilje dobre hrane i finog vina, ljubitelji povijesti doći će također na svoje, jer se na sam pogled na Akropolu, ne može ostati imun.

8. Reykjavik, Island

Grad na sjeveru Europe zemlje koja je zadnjih godina postala jedna od TOP destinacija možda je hladan, ali sudeći prema ovom izboru, za prijateljski doček ne morate brinuti. U njemu svakako, pripazite i na cijene smještaja.

Reykjavik Reykjavik (Foto: Getty Images)

7. Edinburgh, Ujedinjeno Kraljevstvo

Glavni grad Škotske smatra se već jako dugo vremena jednim od najljepših gradova starog kontinenta. Zadnjih godina jeftini letovi omogućili su lagan dolazak u njega, no kako će sve to izgledati nakon korone – ostaje da vidimo.

6. Bologna, Italija

Nadimak „debela“ otkriva kako ćete ovdje vrhunski jesti. Dajte si oduška, probajte famoznu mortadelu, pojedite prvoklasnu paštu, a za vrijeme kad ne jedete, uživajte u šetnji i divite se, kao i u gotovo svim drugim talijanskim gradovima – arhitekturi.

Bologna - 2 Bologna - 2 (Foto: Getty Images)

5. Lisabon, Portugal

Kako je na samom jugu Europe uvijek ugodno opće je poznato, a isto tako, budite sigurni kako će Lisabon ispuniti vaša očekivanja. Nezaobilazni Bairro Alto, izlet do obližnje Sintre, žuti tramvaj, kao i tvrđava Belem, samo su neki od razloga zašto je Lisabon uvijek dobra ideja.

4. Porto, Portugal

Ostanimo još malo u Portugalu. Iako je Lisabon najpoznatiji, nije ni Porto tek tako za baciti. Ovdje će vas dočekati fini morski plodovi, a kombinirati ih se isplati s jakim vinom koje dijeli ime po gradu. Fanovi nogometa, uvijek mogu pogledati i koju utakmicu na velebnom stadionu Dragao.

Porto Porto (Foto: Getty Images)

3. Valletta, Malta

Možda Malta i nije najrazvikanija turistička destinacija, ali Valletta, sa svojih 6 tisuća stanovnika, i više je no gostoljubiva. Upoznajte ovaj mali grad šetnjom od sat – dva, a ne propustite obići i katedralu svetog Ivana, koja skriva slavna djela još slavnijeg Caravaggia.

2. Dublin, Irska

Za ovu istinitost mogli bismo upitati i brojne Hrvate koji su posljednjih godina otišli put Irske trbuhom za kruhom. No, s obzirom da Dublin prima ljude iz cijelog svijeta, čini nam se kako ovaj izbor nije pogrešan, već da je glavni grad Irske s pravom završio na drugom mjestu.

Dublin, Irska - 6 Dublin, Irska - 6 (Foto: Getty Images)

1. Galway, Irska

Da, očito je Irska gostoljubiva, kad se na prvom mjestu našao Galway. U gradu živi negdje oko 80 tisuća duša, a nakon Iraca, najbrojniji su doseljenici iz baltičkih zemalja – Litve, Estonije i Latvije. Kao zanimljivost, istaknimo još i činjenicu kako su grad osnovali – Vikinzi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju