Iako trenutačno vani baš nije toplo i temperature su prilično niske, europsko sunce je ipak dovoljno veliko da bi u nekim zemljama i gradovima sasvim ugodno grijalo. Pa ako zimu ne želite provesti uz grijalicu, već negdje gdje ćete čak moći i popiti piće na ulici, zaputite se u neki od ovih gradova i zemalja…

Tirana, Albanija

Glavni grad ove države nekoć je bio najpoznatiji po gomili bunkera. I dandanas je poznat po njima, ali krase ga i zgrade u raznim bojama, kao i znamenitosti iz doba turske, ali i sovjetske (snažan utjecaj) ere. Ipak, u budućnosti bi Tiranu trebalo krasiti i zelenilo, na kojem radi slavni arhitekt Stefano Boeri.

E sad, kad smo napravili mali uvod, dodajmo kako su temperature ovdje i više nego ugodne te je prosinački prosjek finih 15 stupnjeva. Naravno, možete se zaputiti i južnije, u Drač, gdje je more također ugodnih 15, pa ako ima hrabrih, eto prilike…

Rim, Italija

Baš kao i Pariz, i Rim je uvijek dobra ideja. A zaželite li se doći do obale, znajte da vam za to treba tek pola sata. Najbolje od svega, more je sasvim toplo te je ugodnije u njemu nego vani. U Rimu ćete se inače naći na sasvim prosječno ugodnih 15 stupnjeva, pa još ako sunce obasja dan, opušteno zasjednite u neki od barova na Trastevereu i zaključite još jednom kako je život lijep.

Atena, Grčka

U prosincu, kao uostalom i svih drugih mjeseci, ovdje možete uživati u razgledavanju Akropole te učiti o bogatoj grčkoj povijesti. No također, s obzirom na temperature, možete uživati i na plaži. U zraku je prosječno lijepih 17 stupnjeva, a u moru čak i tri stupnja više. Također, od svih gradova na ovoj listi, Atena je rekorder po broju sunčanih dana. Čak 268 dana godišnje ovdje sija sunce, što je gotovo 75 posto vremena.

Lisabon, Portugal

Glavni grad Portugala, ali i okolnu regiju Cascais grije ista prosječna temperatura kao i Atenu. Također, broj sunčanih dana godišnje iznosi lijepih 226, a temperature blizu 20 stupnjeva (ni one nisu rijetkost) čine Lisabon i Cascais poželjnim odredištem. Naravno, znamenitosti ima "na bacanje", baš kao i sjajne gastronomske ponude, tako da su to samo dodatni razlozi za posjet. I da, ne zaboravimo reći kako je i ovdje u moru toplije nego vani, pa se slobodno "bućnite" na ugodnih 19.

Valletta, Malta

Ako stvarno "gađate" sunce i visoke temperature, onda je Valletta sjajan odabir. U prosincu je more oko 20, a vani je temperatura tek stupanj niža. Sunčanih dana je više od 230, tako da s odabirom Malte, koja je sa Zagrebom povezana direktnim letom, teško možete pogriješiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju