Onečišćenje zraka, nažalost, nije novost. Neki su gradovi u svijetu vrlo zagađeni, a kvaliteta zraka u njima predstavlja zdravstveni rizik i za lokalno stanovništvo i za posjetitelje. Međutim, neki se gradovi još uvijek mogu pohvaliti čišćom kvalitetom zraka zbog zelenijeg okoliša i strožih ekoloških propisa.

Takve gradove volimo posjećivati, a prema portalu thetravel.com, ovo je pet svjetskih gradova u kojima je zrak najbolje kvalitete!

5. Göteborg (Švedska)

Göteborg je drugi po veličini grad u Švedskoj, smješten na zapadnoj obali. Grad ima nisku gustoću naseljenosti, što pomaže održavanju zraka umjereno čistim i sigurnim za disanje.

Ostali faktori, kao što je zrak sa zapadne obale, brojni parkovi i vrtovi, drveće na avenijama i zakoni o zaštiti okoliša, pomažu u održavanju kvalitete zraka u Göteborgu na najvišem mogućem nivou.

4. Zürich (Švicarska)

Zürich je slikoviti grad na sjevernoj strani ciriškog jezera u Švicarskoj i najveći je grad u zemlji. Grad, osim svoje ljepote koja upada u oči, glavno je financijsko središte u srcu Europe i najpoznatiji grad u zemlji.

Kvaliteta zraka čista je kao i ljepota grada, a Zürich je već nekoliko desetljeća na popisu gradova s najčišćim zrakom na svijetu. Dok turisti hrle kako bi vidjeli eleganciju grada, kvaliteta zraka donosi samo dodatni benefit.

Zürich Zürich (Foto: Getty Images)

3. Helsinki (Finska)

Glavni i najveći finski grad također je i društveno, kulturno i političko središte zemlje. Ipak, zrak je u Helsinkiju čist, pogodan za disanje i smatra se jednim od najsigurnijih na svijetu za ljude. Za ovu kvalitetu zraka dijelom su zaslužne mnoge šume koje okružuju zemlju.

Helsinki je također jedan od najugodnijih gradova za život na svijetu. Svakako, kvaliteta zraka igra glavnu ulogu na toj ljestvici jer onečišćenje zraka većinu gradova čini nesigurnima ili nepodobnima za život.

2. Beč (Austrija)

Beč je velik, broji oko dva milijuna duša, no to ga nije spriječilo da bude jedan od gradova s najčišćim zrakom na svijetu. Grad se još uvijek može pohvaliti impresivnim indeksom kvalitete zraka, koji se smatra prilično sigurnim za lokalno stanovništvo i turiste. Osim što je jedan od gradova s najčišćim zrakom na svijetu, Beč je poznat i po mnogim drugim nevjerojatnim stvarima.

Poznat je i kao jedan od najljepših glavnih gradova na svijetu, grad s najvećim božićnim sajmom na svijetu te grad prepun svjetski poznatih muzeja poput Albertine. Naravno, i samo u Beču možete pojesti pravu pravcatu – bečku šniclu.

1. Reykjavik (Island)

Unatoč tome što je najveći grad na Islandu i mjesto u kojem se odvija najviše različitih događaja, Reykjavik ostaje jedan od najsigurnijih gradova na svijetu za duboko disanje bez brige da će vam pluća biti kontaminirana zagađenjem.

Reykjavik je također jedan od najčišćih i najzelenijih gradova na planetu, što ga čini središtem globalnog turizma. Ako netko traži ležeran i lijep grad s izuzetnom kvalitetom zraka, Reykjavik je pravo mjesto.

Plutajući grad koji bi trebao spasiti 40 tisuća ljudi u slučaju prirodne katastrofe Dogen - 3 Dogen - 2 Dogen - 1 +0 Dogen - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju