Tko se krije iza putoholičara?

Iva Mihalić i Branko Krčmar, mi smo vam dvoje jednostavnih zaljubljenika u putovanje iz Međimurja. Na stranici Putoholičari dijelimo savjete za samostalna putovanja, tražimo akcije, radimo intervjue, objavljujemo putopise, spajamo ljude kako bi zajedno putovali i još svašta.


Gdje ste sve bili
Putujemo od 2006. i iza sebe imamo preko 40 zemalja, za sada tri kontinenta, veći dio Europe, od Azijskih zemalja: Turska, UAE, Kina, Šri Lanka, Vijetnam, Kambodža, Malezija, Tajland i Burma. Afrika: Tunis i Egipat.

Otkud vam ideja da idete oko svijeta?

A to se kuha već duže vrijeme, radili smo raznorazne kombinacije. Za finalnu ideju kriv je Route 66 koji nam je postao tiha patnja. I tako smo odlučili da će dio putovanja biti sigurno po Route 66, i prema tome planirali sve ostalo. Znači SAD, slijećemo u NYC, zadržavamo se nekoliko dana pa onda idemo do Chicago. Rentali smo auto s kojim krećemo na Majku cestu - Route 66 sve do Los Angelesa kroz 3 vremenske zone i 8 saveznih država. Usput ćemo se zaustavljati svugdje, vidjeti Grand Canyon, Monument Valley, Las Vegas, Mojave desert, DeathValley...


Kad smo već na drugoj strani Amerike odlučili smo odmoriti se, ni više ni manje nego na - Havajima, a to nam je onda na pola puta do Australije do koje se inače ovako ne bismo zaputili, ali kad smo već blizu, ajmo! Sydney će nas trpiti par dana pa ćemo onda uz obalu do Cairnsa i Velikog koraljnog grebena.

Od tamo letimo za Japan, u Tokio, i negdje gdje nam usput puhne. Prema povratku doma presjedamo u Abu Dhabiju taman dovoljno da prozujimo i kroz taj grad, i zatim preko Beča natrag za naše Međimurje malo.

Preporučamo Kyoto, divni hramovi. Otkud vrijeme, otkud novac?

Pa uz malo više truda i odrađenog posla prije puta te uz dobre šefove, uspjeli smo srediti godišnji odmor. Financijski dio najviše odlazi na avionske karte, ali njih smo kupovali postepeno još od prošle godine, pa smo ih, ajmo reći - isplatili na rate.


Smještaj imamo besplatan zahvaljujući suradnji s Airbnb-om. Velik trošak nam je bio auto, ali taj dio puta idu s nama prijatelji pa dijelimo troškove. Na putu ćemo štedjeti kao i uvijek, nema trošenja novaca na hrpe suvenira, ništa fensi-šmensi... A i zadnjih godinu dana smo štedjeli, odvajali smo od plaće dio novca koji smo polagali na poseban račun za koji smo zaboravili pin - pa nismo došli u iskušenje da ga potrošimo!

Ahahah, upravo ste nam otkrili savršen recept za štednju! Što očekujete od avanture?
Očekujemo svašta. Želimo otkriti pravu Ameriku i upoznati prave Amerikance, te sami sebi dokazati da nije takva kako je prikazuju mediji. Od Havaja očekujemo potvrdu da su stvarno raj na Zemlji, od Australije moram priznati da nemamo neka očekivanja, zato smo sigurni da će nas ugodno iznenaditi.


Ali su zato velika očekivanja za Japan - ljubaznost, čistoća, tehnologija, red... Sve skupa bit će vrlo zabavno! Krećemo 17. Lipnja na mjesec dana, a možete nas pratiti uživo na Putoholičarima gdje ćemo redovito objavljivati gdje smo, i jesmo li živi!

Dakle, neka vam je sa srećom, a vi dragi čitatelji punkufera, pratite naše drage kolege putnike i pripremite i vi nešto slično!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju