„Desierto de Tabernas“
proglašena je najvećom pustinjom u Europi. Grad Almeria, na Andaluzijskoj obali, svjetski je poznat po mediteranskoj arhitekturi i sunčanim plažama. No samo 20 kilometara sjevernije nalazi se potpuno drugačiji krajolik – pustinja.

Vlažni vjetrovi koji pušu s Mediterana svu kišu sipaju na okolne planine i zbog toga je ovo područje jako dugo bez kapi kiše.

Tabernas nije pustinja samo po svom imenu, ljeti ovdje temperature dosežu čak 50 stupnjeva celzijevih, što ga čini najtoplijim mjestom u Europi.

Manje od 75 mm kiše godišnje padne na ovaj teren, a i to malo što padne dolazi u olujama, erodira pijesak i mijenja krajolik. Zmije, gušteri i kaktusi su jedini stanovnici ovog područja.

Ovaj krajolik često se koristi kao lokacija za snimanje filmova. Tako ga je Sergio Leone iskoristio za snimanje svojih špageti vesterna.

Tako je veliki "Bilo jednom na Divljem Zapadu" sniman upravo na ovom području, pa tu i danas postoji zabavni park s kaubojskom tematikom, gdje posjetitelji mogu gledati scene iz ovog poznatog filma.

Teritorij oko Almerie možda izgleda kao „Divlji Zapad“ Europe, ali nikako nije jedina pustinja na starom kontinentu. Što ne znači da je ne morate posjetiti - nama je odmah u glavi zasvirao Enio Morricone...


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju